Ξεκλειδώνει η αγορά των Himars και για την Ελλάδα;



Ελληνοτουρκικά: Ήταν μέσα Ιουλίου όταν η Ουκρανία ανακοίνωσε την παραλαβή των Himars από τις ΗΠΑ. Πλέον, σχεδόν πέντε μήνες μετά στο ίδιο… μονοπάτι κινείται και η Λιθουανία.

Η βαλτική χώρα -που συνορεύει με τη Ρωσία και τη στενό σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία– είναι πλέον έτοιμη να αποκττήσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS  από τις ΗΠΑ έναντι 495 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Άρβιντας Ανουσάουσκας έκανε γνωστή την υπογραφή της συμφωνίας, δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.

Να σημειωθεί πως τα συστήματα HIMARS πρόκειται να παραδοθούν το 2025 και το 2026, θα παρέχουν «μια ικανότητα και μια εντελώς νέα ισχύ που η Λιθουανία δεν είχε ποτέ».

Ελληνοτουρκικά: Τι είναι τα Μ142 HIMARS
Φυσικά μια πιθανή τέτοια συμφωνία και με την Ελλάδα θα είχε πολλαπλά οφέλη. Το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φέρει ένα φορέα εκτόξευσης είτε έξι πυραύλων GMLRS είτε ενός πύραυλου ATACMS, ενώ εξυπηρετείται από φορτηγό πέντε τόνων της οικογένειας μεσαίων τακτικών οχημάτων (FMTV) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ικανό να εκτοξεύει όλους τους πυραύλους που καθορίζονται στην οικογένεια πυρομαχικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MFOM).

Ο εκτοξευτής μπορεί να μεταφερθεί με αεροσκάφη Lockheed C-130 Hercules.

Το HIMARS είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με το M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS), με κύρια εξαίρεση ότι πρόκειται για τροχοφόρο όχημα. Το HIMARS φέρει έναν φορέα πυρομαχικών, ο οποίος είναι πανομοιότυπος με τους φορείς που χρησιμοποιούνται από το M270, ενώ περιλαμβάνει θωρακισμένη καμπίνα αυξημένης προστασίας πληρώματος.