”Σαπάκια” τα κινεζικά μαχητικά JF-17: Τεράστια τα προβλήματα για την Πακιστανική ΠΑ



Το JF-17 που αναπτύχθηκε από την Κίνα έχει δημιουργήσει προβλήματα στο Πακιστάν λόγω πολυάριθμων δυσλειτουργιών των ρωσικών κινητήρων RD-93, αλλά παρά το γεγονός αυτό, πολλές χώρες είχαν δείξει ενδιαφέρον για το τζετ, ανέφερε η Difesa Online.

Πρόσφατα, το Αζερμπαϊτζάν, η Σρι Λάνκα και η Μαλαισία έδειξαν το ενδιαφέρον τους ως πιθανοί αγοραστές του μαχητικού JF-17.

Μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν από το Κινεζικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας της Ναντζίνγκ για να διορθώσει τους ρωσικούς κινητήρες RD-93, δεν μπόρεσε να το κάνει.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Πεκίνου και του Ισλαμαμπάντ για το JF-17, το Πακιστάν επιτρέπεται να προμηθεύεται κινητήρες και ανταλλακτικά από τη Ρωσία μόνο με τη μεσολάβηση της Κίνας. Λόγω των πολυάριθμων βλαβών του κινεζικού μαχητικού, το Πακιστάν είχε υποβάλει αίτηση απευθείας στη Μόσχα για την αγορά νέων κινητήρων RD-93, αποφεύγοντας τη διαμεσολάβηση της Κίνας, σύμφωνα με το Difesa Online.

Η Ρωσία ήθελε επίσης να στείλει τους κινητήρες RD-93, καθώς και ανταλλακτικά και συντήρηση, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του ρωσικού οργανισμού αμυντικών εξαγωγών, Rosoboronexport, προκάλεσαν περαιτέρω επιπλοκές στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Για δεκαετίες, η ανάπτυξη της Κίνας ως μαχητικού αεροσκάφους που εξήγαγε δύναμη φαινόταν ασταμάτητη.

Αν και σύμφωνα με τη βάση δεδομένων μεταφοράς όπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μεταξύ 2000 και 2020, η Κίνα εξήγαγε μόνο 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικών αεροσκαφών, κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να πωλούνται στη σχετικά μικρή αγορά-στόχο τους.

Στη δεκαετία του 1990, οι κύριοι πελάτες των κινεζικών μαχητικών ήταν το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ, η Βόρεια Κορέα και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Αυτό ισχύει και σήμερα, ανέφερε η Difesa Online.

Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, το Taiwan News ανέφερε ότι οι Πακιστανοί ηγέτες περίμεναν ένα χαμηλού κόστους, ελαφρύ, παντός καιρού μαχητικό πολλαπλών ρόλων, κάτι παρόμοιο με το ρωσικό Su-30MKI ή το γαλλικό Mirage 2000, αλλά η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ελπίδες τους. .

Το 1999, όταν το Πεκίνο και το Ισλαμαμπάντ υπέγραψαν τη συμφωνία για την κοινή παραγωγή του JF-17, προβλήθηκε ως μαχητικό αεροσκάφος συγκρίσιμο με τα Su-30 MKI, Mig-29 και Mirage-2000. Η πραγματικότητα, η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία (PAF) ανακαλύπτει πολλά προς απογοήτευσή της, δεν πλησιάζει καθόλου τους καυχησιολογικούς ισχυρισμούς των Κινέζων, ανέφερε η Daily Sun.

Οι πρώτες εικόνες του νέου μαζικής παραγωγής JF-17 Thunder (Block III) του Πακιστάν εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η νέα έκδοση ελπίζεται να είναι μια ριζική απομάκρυνση από τα βαριά προηγούμενα μοντέλα JF-17, ωστόσο ερωτήματα κρέμονται σχετικά με την έκταση των υποτιθέμενων αναβαθμίσεων.