National Interest: Η τουρκική επιθετικότητα στη Συρία είναι δώρο στο ISIS



Στις 19 Νοεμβρίου, η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στη βόρεια και ανατολική Συρία. 

Βομβαρδισμοί με μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό έχουν σκοτώσει πολλούς πολίτες και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του κύριου εταίρου της Αμερικής στον πολυμερή συνασπισμό κατά του ISIS, γράφει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό «National Interest».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι «μόνο η αρχή».

Υποστήριξη των τζιχαντιστών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

Υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη συμπαιγνία μεταξύ της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) και Σύρων τζιχαντιστών.

 Από το 2016, περίπου 60.000 μαχητές από περισσότερες από 100 χώρες έχουν περάσει από την Τουρκία στη Συρία. 

Η MIT τους παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη, κεφάλαια και όπλα, κανόνισε ακόμη και ιατρική περίθαλψη σε τουρκικά νοσοκομεία για τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στο πεδίο της μάχης.

Σε αντίθεση με τη διπροσωπία της Τουρκίας, οι Κούρδοι είναι οι απαραίτητοι σύμμαχοι της Αμερικής. 

Οι SDF με βάση τους Κούρδους ήταν η αιχμή του δόρατος κατά του ISIS. Ο στρατηγός Μάζλουμ Αμπντί, ο αρχιστράτηγος των SDF, είπε ότι 12.000 μέλη των SDF σκοτώθηκαν και 24.000 τραυματίστηκαν σοβαρά πολεμώντας το ISIS κατόπιν αμερικανικής εντολής.

Τώρα η Τουρκία τραβάει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία, απειλώντας μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή επιχείρηση. Η Τουρκία θέλει να εμπνεύσει ένα jailbreak, ώστε τα μέλη του ISIS να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη φάση του αγώνα.

Το στρατόπεδο κρατουμένων Αλ Χολ, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία, είναι μια δεξαμενή ισλαμιστών έτοιμοι να πολεμήσουν. Ο καταυλισμός ιδρύθηκε το 1991 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου ως καταφύγιο για Ιρακινούς πρόσφυγες. Αυτό απέχει δώδεκα χιλιόμετρα από τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και εβδομήντα χιλιόμετρα από τις περιοχές που καταλαμβάνει ο τουρκικός στρατός, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία.

Υπάρχουν 55.000 μέλη της οικογένειας του ISIS στο Αλ Χολ. Ο πληθυσμός του ISIS αποτελείται από 25.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, 20.000 Σύριες οικογένειες και 8.000 ξένες οικογένειες. Το στρατόπεδο φιλοξενεί πάνω από 10.000 σκληροπυρηνικούς μαχητές από πενήντα δύο χώρες. Η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει τους στόχους της δημιουργώντας χάος ώστε αυτοί οι μαχητές να μπορέσουν να διαφύγουν.

Το 2019, η Τουρκία εισέβαλε στο Gire Spy (Ταλ Αμπιάντ) και βομβάρδισε τα περίχωρα του στρατοπέδου Άιν Ίσα.

Οι οικογένειες του ISIS εκμεταλλεύτηκαν το χάος και κατέφυγαν προς την Τουρκία, αλλά συνελήφθησαν από τους SDF.

 Τον Ιανουάριο του 2022, τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από τους Τούρκους ξέσπασαν από το στρατόπεδο της Χασάκα.

 Για άλλη μια φορά, οι SDF ματαίωσαν την επιχείρηση. Η περιοχή γύρω από τη φυλακή Τζερκίν στο Καμισλί χτυπήθηκε επίσης από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, βοηθώντας τους μαχητές του ISIS να δραπετεύσουν και να ενταχθούν στον Εθνικό Στρατό της Συρίας, μια τρομοκρατική ομάδα υπό τουρκικό έλεγχο.

Τα μέλη των SDF έχουν οικογένειες σε συριακά χωριά κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Φοβούνται για την ασφάλεια των συζύγων και των παιδιών τους και αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι Κούρδοι περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα, έτοιμες να εισβάλουν. Θα επιτεθούν στις SDF εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τους σταματήσουν.

Οι SDF περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να εκδώσει δημόσια δήλωση εκθέτοντας τη μαχητικότητα της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να επισκεφθεί την Άγκυρα για να προειδοποιήσει ότι η επιθετικότητα κατά των SDF θα έχει βαρύ τίμημα.

Η Τουρκία δικαιολογεί την επιθετικότητά της υποστηρίζοντας ότι οι SDF ήταν υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε 81 στις 13 Νοεμβρίου. 

Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδείς ειδήσεις που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να δικαιολογήσει την τουρκική επιθετικότητα. Οι SDF θρηνούν την απώλεια ζωών και καλούν για έρευνα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνωμότησαν με τους Κούρδους για να οργανώσουν την επίθεση. 

Αυτή η παράλογη κατηγορία πρέπει να ερευνηθεί. εμπλέκοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σοϊλού άνοιξε την πόρτα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών για να εξετάσει το περιστατικό.

Μπορούμε να κάνουμε εικασίες για τα κίνητρα του Ερντογάν. Η εγχώρια υποστήριξη για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν μειώνεται απότομα ενόψει των εθνικών εκλογών στην Τουρκία του Ιουνίου 2023. Πιστεύει ότι η επισήμανση των Κούρδων ως τρομοκρατών και η δολοφονία των Κούρδων θα συσπειρώσει την εθνικιστική βάση της Τουρκίας για υποστήριξη του AKP.

Μια πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα θα απαλλάξει τους Κούρδους από οποιαδήποτε ανάμειξη στην βομβιστική ενέργεια της Κωνσταντινούπολης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι SDF είναι φυσικοί σύμμαχοι. Μοιράζονται μια δέσμευση για τον δημοκρατικό φεντεραλισμό, τη χειραφέτηση των γυναικών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. 

Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Κούρδοι είναι φίλοι της Αμερικής στον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού»