Θα στείλει η Αμερική συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία; Σημαντικοί κίνδυνοι για μέτριο κέρδος



Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς πυραυλικών συστημάτων Patriot στον ουκρανικό στρατό, κάτι που θα σήμαινε μια άνευ προηγουμένου παροχή πόρων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, καθώς η ικανότητά της να διατηρήσει μια πολεμική προσπάθεια κατά της Ρωσίας αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Ενδείξεις για μια τέτοια παράδοση έχουν δοθεί τόσο από Αμερικανούς αξιωματούχους όσο και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε γενικές γραμμές ανάλογο με το ρωσικό σύστημα S-300, το Patriot έχει βεληνεκές εμπλοκής 200 km και είναι ικανό να εμπλέκει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα κρουζ, με τις δυνατότητές του να είναι εντελώς μοναδικές μεταξύ των δυτικών συστημάτων εδάφους. 

Εάν επιβεβαιωθούν τα σχέδια για παράδοση, θα συμβεί καθώς οι πόλεις της Ουκρανίας βλέπουν την κρίσιμη υποδομή τους να καταστρέφεται από ακριβείς ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, οι οποίες οδήγησαν σε μια πολύ πραγματική προοπτική του Κιέβου και άλλων μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων να πρέπει να εγκαταλειφθούν εντελώς, δημιουργώντας ένα τεράστιο προσφυγικό βάρος για τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της χώρας. Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στις 30 Νοεμβρίου ότι «αν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει συστήματα Patriot με προσωπικό του ΝΑΤΟ σε φανατικούς του Κιέβου, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Οι δυνατότητες καταστολής της αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί πως είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπείς από το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου το Φεβρουάριο, χωρίς να υπάρχουν συγκρίσιμα περιουσιακά assets με το αμερικανικό Ναυτικό EA-18G Growler ή τα κινεζικά αεροσκάφη J-16D που σχεδιάστηκαν ειδικά για τέτοιο ρόλο. Ωστόσο, η βιωσιμότητα των αναπτύξεων Patriot παραμένει αμφισβητήσιμη για διάφορους λόγους. 

Η Ουκρανία ανέπτυξε το μεγαλύτερο οπλοστάσιο συστημάτων αεράμυνας μεγάλου ύψους στην Ευρώπη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, έχοντας κληρονομήσει τεράστια αποθέματα συστημάτων S-300 από τη Σοβιετική Ένωση, με αυτά να έχουν φθαρεί σταθερά από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές παρά τους νέους S-300 που παραδόθηκαν από μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Αν και πρόκειται για παλαιότερες παραλλαγές S-300, το Patriot δεν αναμένεται να τα πάει πολύ καλύτερα με το ρεκόρ επιδόσεων του να έχει αφήσει πολλές επιθυμίες ανεκπλήρωτες τόσο εναντίον του Ιράκ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991 όσο και πιο πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών της Υεμένης. Οι πύραυλοι στους οποίους απέτυχαν οι Patriots και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεκαετίες πίσω από εκείνους που εκτόξευσε ο ρωσικός στρατός σήμερα.

Ενάντια σε ρωσικές επιθέσεις κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποιούν προηγμένα δόλώματα, το Patriot δεν αναμένεται να κάνει σημαντική διαφορά στην άμυνα της Ουκρανίας, ιδίως λόγω του υψηλού κόστους και της μικρής παραγωγής του συστήματος που κανονικά σημαίνει μεγάλης κλίμακας προμήθειες στην Ουκρανία, ακόμη και ένα κλάσμα για να αντικαταστήσει τα χαμένα S-300 δεν είναι βιώσιμο. Η πιθανότητα μεγάλων απωλειών μεταξύ των συστοιχιών Patriot παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο για τις ΗΠΑ να απόσχουν από τις παραδόσεις, καθώς αυτό θα κλονίσει πολύ την εμπιστοσύνη των συμμάχων στις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες και ενδεχομένως να περιορίσει σοβαρά το ξένο ενδιαφέρον για περαιτέρω εξαγορές. 

Οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στην παροχή της ευκαιρίας στη Ρωσία να δοκιμάσει τα πλεονεκτήματά της έναντι του κύριου αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος διπλής χρήσης του ΝΑΤΟ ενίσχυσαν περαιτέρω τα επιχειρήματα κατά της παροχής του Patriot. Εκτός από την παροχή περαιτέρω συστημάτων μικρής εμβέλειας, ωστόσο, όπως το MIM-23 Hawk της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που έχει ήδη διατεθεί για παράδοση, οι επιλογές για την προστασία των ουκρανικών στόχων από περαιτέρω ρωσικά χτυπήματα ακριβείας παραμένουν πολύ περιορισμένες.