Σοβαρή απειλή για την Ρωσία: Η Πολωνία αναβαθμίζει τα Ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24 με πυραύλους SCALP και Storm Shadow



Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM) - Αυτό θα είναι το δεύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης δυτικών όπλων με το σοβιετικό αεροσκάφος μετά τον πύραυλο αντι-ραντάρ AGM-88 HARM.

ΗΟυκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία, προσπαθεί να γίνει κυρίαρχη στον αέρα και με την βοήθεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ αλλά και των ΗΠΑ, προχωρά σε αναβαθμίσεις των μαχητικών της αεροσκαφών σε δυτικά οπλικά συστήματα.

Ένα Ουκρανικό βομβαρδιστικό Su-24 που είχε σταλθεί  στην Πολωνία για να αναβαθμιστεί σε τακτικούς πυραύλους του ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται για δοκιμές. Σχετικά με τις προθέσεις της Πολωνίας, να εκσυγχρονίσει τα ουκρανικά βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24 για τη χρήση τακτικών πυραύλων του ΝΑΤΟ έγιναν γνωστές τον Οκτώβριο , και ήδη στα μέσα Νοεμβρίου, ένα ουκρανικό βομβαρδιστικό πέταξε στην Πολωνία.

Το βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su-24 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκσυγχρονίστηκε από Πολωνούς ειδικούς για να μπορεί να εκτοξεύει τακτικούς πυραύλους κρουζ του προτύπου του ΝΑΤΟ, καθώς  αυτό είναι το μόνο ουκρανικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει  πυραύλους Storm Shadow και SCALP. 

Είναι γνωστό ότι, το βομβαρδιστικό θα είναι εξοπλισμένο με έναν πύραυλο ικανό να πλήξει στόχους σε αποστάσεις έως 300 χιλιόμετρα. Παράλληλα, πηγές σημειώνουν ότι η εγκατάσταση του ίδιου του πυραύλου και ο εξοπλισμός στο πιλοτήριο για την εκτόξευση του έχουν ήδη γίνει, ωστόσο απαιτούνται δοκιμές, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν είτε τον επόμενο χρόνο, είτε ακόμη και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο τακτικός πύραυλος τύπου ΝΑΤΟ θα τοποθετηθεί κάτω από την άτρακτο του βομβαρδιστικού πρώτης γραμμής Su-24. Η εκτόξευσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί, τόσο σύμφωνα με τις συντεταγμένες του στόχου που έχει εισαχθεί εκ των προτέρων από τον ίδιο τον πιλότο, όσο και από το έδαφος, για το οποίο ο πιλότος θα χρειαστεί μόνο να πάει στην περιοχή εκτόξευσης και να εκτοξεύσει τον πύραυλο.

Δεν είναι γνωστό πόσο επιτυχημένη είναι μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με τις δοκιμές, αυτό θα δημιουργήσει μια μάλλον σοβαρή απειλή, καθώς η Ουκρανία θα λάβει έναν τακτικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα.

Πληροφορίες για την έναρξη των δοκιμών επιβεβαιώνονται έμμεσα και από τη δήλωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, για την ετοιμότητα μεταφοράς πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία, κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των δοκιμών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την παράδοση πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ανακοίνωσε την πρόθεση του Λονδίνου να παράσχει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς, εάν η Ρωσία συνεχίσει να χτυπά υποδομές. Οι πύραυλοι Storm Shadow, εάν προσφερθούν στην Ουκρανία, θα ενίσχυαν σημαντικά τις δυνατότητές της. Δεν προσπαθούμε να επιτεθούμε στη Ρωσία. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί». - δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, τονίζοντας ότι προς το παρόν, δεν θέλει να κάνει εικασίες για το θέμα της προμήθειας πυραυλικών όπλων στην Ουκρανία.

Η προμήθεια τακτικών πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την Ρωσία,  η οποία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, τέτοιοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές στόχου έως και 300 χιλιόμετρα και ο πύραυλος πετά σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος . 

Να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη Συρία το 2018, κανένας από αυτούς τους πύραυλους δεν καταρρίφθηκε από συστήματα αεράμυνας που βρίσκονται στην περιοχή της Δαμασκού.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την εγκατάσταση αμερικανικών βομβών JDAM σε Ουκρανικά μαχητικά
Φαίνεται ότι στις προθέσεις των  Ηνωμένων Πολιτειών, είναι  η μεταφορά τέτοιων όπλων στην Ουκρανία να συνδέεται με την υλοποίηση επιθέσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό δείχνει ότι, η Ουάσιγκτον δεν παρέχει πλέον απλώς όπλα στην Ουκρανία, αλλά και διορθώνει τις ενέργειες του Κιέβου, επιλέγοντας τους πιο σημαντικούς στόχους.

Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς ρυθμιζόμενων βομβών ολίσθησης JDAM στην Ουκρανία. Τα τελευταία, έχουν αρκετά υψηλή ισχύ και μπορούν να καλύψουν αποστάσεις έως και 30 χιλιομέτρων, υπόκεινται σε εκτοξεύσεις από ύψος περίπου 13-15 χιλιομέτρων. 

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν στην Ουκρανία κιτ για τη μετατροπή συμβατικών βομβών σε ρυθμιζόμενες βόμβες, οι οποίες θα μπορούν να στοχεύουν χρησιμοποιώντας συντεταγμένες GPS.

Το JDAM είναι η πιο ρεαλιστική λύση, η οποία συνίσταται στην εγκατάσταση ενός ειδικού κιτ σε υπάρχουσες συμβατικές βόμβες, το οποίο τις μετατρέπει σε υψηλής ακρίβειας. Το κιτ αποτελείται από ένα μπλοκ με σύστημα δορυφορικής και αδρανειακής πλοήγησης και ψηφιακό σύστημα ελέγχου.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, το JDAM διορθώνει την πτήση της βόμβας σε ολόκληρη την τροχιά, επιτρέπει τη μείωση του αντίκτυπου του λάθους του πιλότου κατά τη ρίψη βομβών. Επιπλέον, επιτρέπει τη διεξαγωγή «τυφλών» βομβαρδισμών, όταν ο στόχος δεν παρατηρείται οπτικά.

Ένας σημαντικός παράγοντας στη δυνατότητα ενσωμάτωσης του JDAM με τα MiG-29, Su-25, Su-24 και Su-27 είναι ότι, οι συντεταγμένες του στόχου μπορούν να ενσωματωθούν στη βόμβα ενώ βρίσκονται στο έδαφος. Δηλαδή, είναι δυνατό να παρακαμφθεί η ανάγκη πλήρους εκσυγχρονισμού ολόκληρου του φερόμενου ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού του αεροσκάφους και η ενσωμάτωση μιας μονάδας καθοδήγησης, όπως το LANTIRN σε αυτό.

Αλλά το κιτ JDAM, είναι αρκετά ευέλικτο όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, μπορεί να συμπληρωθεί με κεφαλή λέιζερ, τότε το κιτ χαρακτηρίζεται ως LJDAM. Σε αυτή την περίπτωση, η στόχευση της βόμβας μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο με το φωτισμό του στόχου από ένα αεροσκάφος, αλλά και, για παράδειγμα, από ένα UAV ή έναν επίγειο σταθμό. Αυτή η μέθοδος στόχευσης είναι εξαιρετικά σημαντική, όταν παρέχεται άμεση αεροπορική υποστήριξη για μονάδες που βρίσκονται ήδη σε μάχη με τον εχθρό.