Τουρκία: 12 μίλια και αμυντική θωράκιση εκνευρίζουν τον Ερντογάν



Κλιμακώνονται οι τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα όσο πλησιάζει η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στην γειτονική χώρα - «Εκτροχιάζεται» η τουρκική ηγεσία η οποία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα για τα 12 μίλια

Ολοένα και πιο κλιμακούμενη είναι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία των προεδρικών εκλογών. Οι πολεμικές «ιαχές» τόσο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους της κυβέρνησής του, κορυφώνονται και προδίδουν το ψεύτικο αφήγημα που στηρίζεται ο προεκλογικός αγώνας του «σουλτάνου», που δεν είναι άλλος από την στοχοποίηση της χώρας μας ως μιας απειλής για την Τουρκία.

Ο εκνευρισμός της τουρκικής ηγεσίας είναι επί καθημερινής βάσης, ορατός τόσο για τα επιχειρήματα που έχει η χώρα μας βασιζόμενα πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, όσο και για τις διπλωματικές κινήσεις που έχει προχωρήσει η Αθήνα, ενημερώνοντας τους συμμάχους της για τις παράνομες τουρκικές αιτιάσεις. ΠΑμυέσω των τελευταίων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Η ριψοκίνδυνη στάση της Άγκυρας, που έχει επιφέρει σοβαρή ρήξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο ισορροπεί ανάμεσα στον φανατικό λόγο -ακόμα και με απειλές πολέμου- και τις απρόκλητες προκλήσεις επί του πεδίου με παραβιάσεις επί της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Μετά το καινοφανές αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που προέταξε η Άγκυρα κατά το προηγούμενο διάστημα και το οποίο μετά την διεθνή προβολή και προώθησή του, από την ελληνική διπλωματία -μαζί και με τις άλλες παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας- η Άγκυρα στο μοτίβο λειτουργίας ενός «πειρατικού» κράτους, αυτή τη φορά θέτει στο τραπέζι «casus belli» αναφορικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Ενδεικτικό της τουρκικής επιμονής και της επικινδυνότητας που δημιουργεί στο Αιγαίο και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δρώντας σταθερά προς την αποσταθεροποίηση των περιοχών αυτών, είναι η σκληρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ζητά επιτακτικά από την τουρκική πλευρά να παύσει τις απειλές κατά της Ελλάδας σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν απειλείται
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σε ένα αποφασιστικό μήνυμά του απέναντι στην Τουρκία, τονίζει ότι η δήλωση περί «casus belli» πρέπει να προβληματίσει πολλούς, ενώ συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται».

«Η δήλωση περί “casus belli” που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, με αφορμή τη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα», υπενθύμισε, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έστειλε και αυτός, μέσω συνέντευξής του στα Παραπολιτικά, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως «οι απειλές δεν πτοούν» την Ελλάδα..

«Στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» επεσήμανε και τόνισε πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, επεσήμανε πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, εκ νέου, πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.