Τουρκία: Θέλουν 30 φρεγάτες οι Τούρκοι και σνομπάρουν τις κορβέτες – Το πολύ 12 φρεγάτες θα έχει η Ελλάδα



Τουρκία: Θέλουν 30 φρεγάτες οι Τούρκοι με Τούρκο ναύαρχο να μιλά για την ανάγκη ναυτικού ανοικτής θάλασσας.

Στην ανάγκη της Τουρκίας να διαθέτει 28 με 30 φρεγάτες αναφέρθηκε ο Τούρκος ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί.

Το μέλος του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής Ναυτιλίας και Παγκόσμιων Στρατηγικών του κέντρου Μουσταφί τόνισε πως οι επιχειρησιακές ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον Γιαϊτσί, για την αποστολή μίας τουρκικής φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγιο χρειάζονται ουσιαστικά τρεις καθώς «ένα από αυτά τα πλοία είναι σε συντήρηση, το ένα είναι σε υπηρεσία και το άλλο είναι έτοιμο να αλλάξει».

«Οι κορβέτες δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν το ίδιο έργο με τις φρεγάτες. Γιατί πλέον είμαστε ναυτικό ανοιχτής θάλασσας. Δεν είμαστε ναυτικοί της ακτοπλοΐας. Σήμερα, κρατάμε πλοία μπροστά στη Λιβύη», τόνισε.

«Είχαμε μια επείγουσα ανάγκη πριν και αγοράσαμε κορβέτες κατηγορίας Burak από τη Γαλλία και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα πλοία. Αυτό που χρειάζεται σήμερα το ναυτικό μας είναι μεταξύ 28 και 30 φρεγατών. Ωστόσο, ορισμένα πλοία αποσύρονται από την υπηρεσία καθώς φτάνουν νέα πλοία», ανέφερε.

Ο Τσιχάτ Γιαϊτσί υποστήριξε πως υπάρχει «ανάγκη για μια νέα πλατφόρμα για τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις» ενώ τόνισε πως το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει όντως τις βρετανικές και μεταχειρισμένες Type 23, όμως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για την αγορά τους.

Οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει στα… κρυφά επαφές με τους Βρετανούς για την αγορά μίας από τις 12 βρετανικές μεταχειρισμένες Type 23.

Να σημειωθεί πως ο ελληνικός σχεδιασμός αφορά σε 12 νέες φρεγάτες και έξι νέες κορβέτες.