ΣΑΣΜΥ :Τροποποιήστε την ΚΥΑ που ψηφίσατε για τον Υπολογισμό ΒΟΕΑ χωρίς διαβούλευση



Λόγω των πολλαπλών αρνητικών αντιδράσεων που προκάλεσε στα μέλη μας  η εκδοθήσα ΚΥΑ ΦΕΚ 6694/τεύχος Β/23 Δεκεμβρίου 2022 που αφορά νέο τρότο υπολογισμού του ΒΟΕΑ /ΜΤΣ ο ΣΑΣΜΥ απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία και φορείς τις προτάσεις του και εξέφρασε την αγωνία των μελών του διότι δημιουργούνται εντός του ΜΤΣ δύο ταχυτήτων μερισματούχοι. 

Η μια κατηγορία θα είναι αυτοί που είχαν το δικαίωμα και υπέβαλαν αίτηση για λήψη του ΒΟΕΑ έως την 31 Δεκεμβρίου 2022 όπου θα ληφθεί υπόψη ο παλαιός τρόπος υπολογισμού και η δεύτερη κατηγορία αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023. Υπενθυμίσαμε επίσης στον κ. Υπουργό  ότι το χορηγούμενο ΒΟΕΑ στα τέκνα των στελεχών του ΣΞ, είναι σκανδαλωδώς χαμηλότερο από των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, 
  Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ  : Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιο Οικονόμου
Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων
κ.κ.Α/ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΠΟΕΣ–ΠΟΜΕΝΣ-ΠΟΣ–ΣΟΕΔ-ΜΤΣ-ΜΜΕ-Στρατιωτικοί συντάκτες

ΘΕΜΑ :  Τροποποιήστε την ΚΥΑ που ψηφίσατε για τον Υπολογισμό ΒΟΕΑ χωρίς διαβούλευση. 

ΣΧΕΤ.    : α. ΥΑ 2412/Φ.951/360/431347/1984-ΦΕΚ Β-74/15-2-1984 
    β. ΚΥΑ Φ. 951.1/101/1243962/Σ. 5091/2022 - ΦΕΚ 6694/Β/23-12-2022

Αξιότιμε κ. Υπουργέ 

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των μελών μας μετά την έκδοση ΚΥΑ ΦΕΚ 6694/τεύχος Β/23 Δεκεμβρίου 2022  όπου ορίζει «Ως δικαιούμενο μέρισμα για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου θεωρείται αυτό που προβλέπεται από το άρθρο 1 του ν. 1106/80 (Α' 301). Ειδικά για τα τέκνα που υποβάλλουν αίτηση χορήγησης του βοηθήματος από 01-01-2023 και έπειτα, οι μήνες ασφάλισης που διανύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος καταβολής του μερίσματος, λογίζονται στο ήμισυ, στρογγυλοποιημένοι στην επόμενη ακέραια μονάδα». 

Η αποστολή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι η οικονομική ενίσχυση των Μετόχων και Μερισματούχων με την παροχή Μερίσματος, Βοηθήματος Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, εφάπαξ Βοηθήματος λόγω Θανάτου, καθώς και η άσκηση κοινωνικής πρόνοιας με τη χορήγηση χαμηλότοκων Δανείων ειδικών αναγκών.
Στο άρθρο 4 του (α) όμοιου οριζόταν οι προϋποθέσεις και οι εισφορές που έπρεπε να καταβάλει μηνιαίως  με την μορφή κρατήσεων ο κάθε συμβαλλόμενος για το τέκνο του από την πρώτη του επόμενου μήνα γέννησης του παιδιού, η οποία τελείωνε στο τέλος του μήνα που συμπληρώνονταν οι προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος. Η κράτηση αυτή  είχε ορισθεί «υπέρ του Ταμείου σε ποσοστό 2% για κάθε παιδί επί των αποδοχών των Μετόχων και των Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας που υπολογίζονται οι πάγιες κρατήσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και σε ποσοστό 5% για κάθε παιδί επί του ακαθαρίστου μηνιαίου μερίσματος των Μερισματούχων.»
Αυτό γινόταν εδώ και 40 περίπου έτη, δηλαδή από την ημερομηνία έκδοσης του (α) όμοιου το έτος 1984. 

Τα μέλη μας διακατέχονται από κάποιες απορίες:

α. Πως μπόρεσε και ανταπεξήλθε το ταμείο τόσα έτη εάν ο τρόπος υπολογισμού δεν ήταν σωστός;
β. Το ΜΤΣ βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση σήμερα που εάν δεν υπήρχε αυτή η τροποποίηση δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα μέλη του με την χορήγηση των  ΒΟΕΑ στο ύψος που είχε προβλεφθεί;
γ.  Η κράτηση 1% που γινόταν στα εν ενεργεία στελέχη επί μια δεκαετία δεν βελτίωσε τα αποθεματικά του ΜΤΣ;
δ.  Εάν τα οικονομικά στοιχεία του ΜΤΣ είναι τόσο δυσχερή προς τι η πρόταση και αποδοχή για μείωση του ποσοστού που λαμβάνει το ΜΤΣ από 4% σε 2% από τις εξοπλιστικές δαπάνες; 
ε. Ποιο είναι το σύστημα στο οποίο τόσα χρόνια βασίζεται η λειτουργία του ΜΤΣ; Βασίζεται στο  αναδιανεμητικό ή στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα; 

Tι σημαίνει αυτή η τροποποίηση που κάνατε; Έχουμε μεταβολή του τρόπου λειτουργίας του ΜΤΣ ή γνωρίζουμε ή έχουμε κατανοήσει κάτι λαθος;

 Από αυτά που γνωρίζουμε τα αναδιανεμητικά συστήματα στηρίζονται στην αρχή της ισότητας εισοδήματος μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων. Tα κεφαλαιοποιητικά - ανταποδοτικά συστήματα στηρίζονται στην κεφαλαιοποίηση των εισφορών (από όπου κι αν προέρχονται), δηλαδή από την απόδοση της διαρκούς κυκλοφορίας αυτών των κεφαλαίων. Θα έχει λοιπόν ο κάθε ένας τον κουμπαρά του βάση των εισφορών και θα λαμβάνει τις υπέρ αποδόσεις των επενδύσεων του;
 Κύριε υπουργέ όλες αυτές τις απορίες δεν θα τις εκφράζαμε εάν κάποιο από τα μέλη του ΔΣ του συνδέσμου μας συμμετείχε στο ΔΣ του ΜΤΣ. Ο ΣΑΣΜΥ σας έθεσε ευθέως τις απόψεις του  ΣΑΣΜΥ:Πλήρης κατάργηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης – Εξ ορθολογισμός ασφαλιστικής συνταξιοδοτικής νομοθεσίας , Τροποποίηση Σύνθεσης ΔΣ ΜΤΣ , Κατανομή μερισμάτων - Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (sasmy.gr) από της 13 Οκτ 2022 ώστε να ληφθεί πρόβλεψη για συμμετοχή δύο μελών του ΔΣ του ΣΑΣΜΥ στο ΔΣ του ΜΤΣ (ενός εν ενεργεία & ενός εν αποστρατεία στελέχους). Σας προτρέπουμε να το πράξετε νομοθετώντας το κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα καταθέσετε. 

  Επανερχόμενοι όμως στο μείζον για τα μέλη μας θέμα το οποίο προέκυψε από την με (β) όμοιο εκδοθείσα ΚΥΑ σας προτρέπουμε όπως εξετάσετε εκ νέου τον τρόπο υπολογισμού του ΒΟΕΑ αναλογιζόμενοι ότι με την πρόσφατη απόφαση σας δημιουργούνται δύο ταχυτήτων μερισματούχοι. Η μια κατηγορία θα είναι αυτοί που είχαν το δικαίωμα και υπέβαλαν αίτηση για λήψη του ΒΟΕΑ έως την 31 Δεκεμβρίου 2022 όπου θα ληφθεί υπόψη ο παλαιός τρόπος υπολογισμού και η δεύτερη κατηγορία αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση μετά την 1η  Ιανουαρίου του 2023. 

Κύριε υπουργέ μην επιτρέψτε να υλοποιηθεί αυτή η αδικία. Δώστε λύση σύντομα, Επαναφέρετε τον παλαιό τρόπο υπολογισμού που λειτούργησε εδώ και 40 περίπου έτη. Εάν εν τέλει πρέπει να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις διαβουλευτείτε το με αυτούς που θα βάζουν κάθε μήνα το «χέρι στην τσέπη». 
Πριν όμως λάβετε τις αποφάσεις παρακαλούμε γνωστοποιήστε μας τον τρόπο λειτουργίας του ΜΤΣ. Λειτουργεί με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα στηριζόμενο στην αρχή της ισότητας μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων ή λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και κάθε μερισματούχος θα γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι έχει ο κουμπαράς του και που επενδύονται τα χρήματα του. Ζητάμε την ανωτέρω επεξήγηση διότι νιώθουμε ότι η απόφαση λήφθηκε με βάση απλά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Με τον τρόπο νέου υπολογισμού ακόμη και πολλά εν ενεργεία στελέχη που αποφάσισαν να τεκνοποιήσουν σε μεγάλη ηλικία π.χ μετά την ηλικία των 30-35 ετών θα υποστούν σημαντικές και άδικες απώλειες. 

 Μην ξεχνάτε κ. Υπουργέ ότι το χορηγούμενο ΒΟΕΑ στα τέκνα των στελεχών του ΣΞ, είναι σκανδαλωδώς χαμηλότερο από των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων”.
 
Παραμένουμε στην διάθεση σας για περεταίρω εξειδίκευση των θέσεων μας εφόσον το κρίνεται σκόπιμο.