Πλήρεις επιτυχιών αποχώρησαν ύστερα από τριετή θητεία ο Στρατηγός Χ.Λαλούσης (ΓΕΣ) και ο Ναύαρχος Στ.Πετράκης (ΓΕΝ)



Ως πλήρως γεμάτη τόσο σε χρονική διάρκεια, όσο και σε επιτυχίες μπορεί να χαρακτηριστεί η θητεία των πρώην πλέον Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ, Στρατηγού ε.α. Χαράλαμπου Λαλούση αντιστοίχως, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, την παρουσία τους στο ύψιστο αξίωμα του Κλάδου τους!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Πρώτον, διότι εξήντλησαν τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο παραμονής τους στις προαναφερθείσες θέσεις τους, που -ως γνωστόν- είναι τα δύο πρώτα χρόνια «κλειστά» με τρίτο που είναι στην ευχέρεια του ΚΥΣΕΑ και τους είχε δοθεί.

Δεύτερον, επειδή το διάστημα αυτό, των τριών ετών της θητείας εκάστου, υπήρξαν πάρα πολλές και πολύ σημαντικές επιτυχίες.

Όλα αυτά, υπό τον συντονισμό και εποπτεία του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ, που έδιναν τις εντολές και ανέμεναν υλοποίηση, τελείως επιγραμματικώς και με αυστηρά δημοσιογραφικά κριτήρια σημειώνουμε ενδεικτικά:

Για τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Χ. Λαλούση:

· Η επιτυχής αντίδραση των χερσαίων δυνάμεων στον Έβρο στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας των Τούρκων να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Ο Στρατηγός Λαλούσης ήταν τότε νέος Α/ΓΕΣ μερικών εβδομάδων, αλλά προηγουμένως είχε διατελέσει διαδοχικώς διοικητής της XVI (16ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας στον βόρειο Έβρο, ως υποστράτηγος, και αμέσως μετά προήχθη σε αντιστράτηγο και ανέλαβε τη Διοίκηση του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη. Επομένως, γνώριζε ΑΡΙΣΤΑ την περιοχή, τις μονάδες και τους σχηματισμούς και πολλά από τα σχέδια αποτροπής τα είχε φτιάξει ο ίδιος.

· Η επιτυχής και ταχύτατη προσαρμογή του μηχανισμού του Στρατού Ξηράς στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όταν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδος άλλαξε η παραγωγή των στρατιωτικών εργοστασίων από τη συνηθισμένη τους παραγωγή στην κάλυψη των άμεσων και επειγουσών αναγκών της πολιτείας σε μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.λπ. Για το επίτευγμα αυτό Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟϊκοί έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα και αποτέλεσε το παράδειγμα για αντίστοιχες επεμβάσεις ΕΔ άλλων χωρών. Και βεβαίως τη συμβολή των υγειονομικών του ΣΞ, που αριθμητικά ήταν περισσότεροι, στο πλευρό των υπολοίπων υγειονομικών των άλλων Κλάδων, αλλά και των στρατιωτικών νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, στην επιθετική αντιμετώπιση του κοροναϊού.

· Η μέριμνα για το προσωπικό, ιδιαιτέρως στον κρίσιμο τομέα των υποδομών και της κατασκευής νέων οικημάτων, κυρίως των χαμηλόβαθμων στελεχών.

· Η έμφαση που δόθηκε και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση στον κρίσιμο τομέα της Διοικητικής Μέριμνας και της συντηρήσεως του υπάρχοντος υλικού.

· Η ταχύτατη υποδοχή, εκπαίδευση και επιχειρησιακή ανάπτυξη των νέων αποκτημάτων του ΣΞ, των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior και τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνωρίσεως M-1117 Guardian σε χρόνους ρεκόρ.

Ο Στρατηγός Χ. Λαλούσης η χαμογελαστή «ήρεμη δύναμη» του Στρατού, είχε το μοναδικό προσόν να πετυχαίνει τους στόχους του, χωρίς φωνές, χωρίς απειλές και αφήνοντας το προσωπικό του να παρακαλά να του δώσει… και άλλη δουλειά! Φοβερά οργανωτικός και αποτελεσματικός άφησε σπουδαίο έργο και στον επιχειρησιακό τομέα και στην υποστήριξη και τη Διοικητική Μέριμνα για την οποία πίστευε – δικαίως - ότι αποτελεί το Α και το Ω του Στρατεύματος, τόσο εν ειρήνη όσο και σε περιόδους κρίσεως ή πολέμου. Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το σπουδαίο έργο που πέτυχε στον κρίσιμο τομέα της εκπαιδεύσεως των στελεχών, όλων των κατηγοριών του ΣΞ.

Για τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο ε.α. Στ. Πετράκη ΠΝ

· Η επιτυχής σχεδίαση και υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών FDI-HN, κλάσεως «Κίμων», έγινε επί αρχηγίας του, ήταν παρών όταν μπήκε η τρόπιδα του πρώτου σκάφους, που ναυπηγείται ήδη με ταχύτατους ρυθμούς. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι έχουμε τις φρεγάτες τύπου Standard σχεδόν 50 χρόνια, τις ΜΕΚΟ-200 για 30 χρόνια, οι νέες ψηφιακές φρεγάτες FDI-HN στις οποίες θα υπηρετήσουν τουλάχιστον δύο γενιές στελεχών του ΠΝ, αναμφίβολα είναι συνδεδεμένες με το όνομά του.

· Η δρομολόγηση των προγραμμάτων των κορβετών και της αναβαθμίσεως των φρεγατών τύπου MEKO-200HN, που ήδη είναι στο στάδιο της επιλογής από την κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ.

· Η πρόσκτηση τεσσάρων περιπολικών τύπου «Island» από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και 6 ναρκοθηρευτικών από Βέλγιο και Ολλανδία που έχουν κοινό στόλο σκαφών του προαναφερθέντος τύπου.

· Στήριξη έργου υποστηρίξεως και ναυστάθμων, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού και παρά τους περιορισμούς και τις δυσχέρειες, που επετεύχθη με αύξηση της διαθεσιμότητος των πολεμικών πλοίων, με ενεργοποίηση μονάδων του Στόλου που επί μακρό διάστημα ήταν ακινητοποιημένες λόγω σοβαρών βλαβών. Ενός Στόλου, τα πλοία του οποίου «έγραψαν» περισσότερες από 30.000 μέρες εν πλω στη διάρκεια της τριετίας της αρχηγίας του και η υποστήριξή τους επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες και ικανότητες του προσωπικού και των υπηρεσιών του Στόλου και των Ναυστάθμων.

· Το λεγόμενο «επίδομα Στόλου», που τελικά θα πάρει το προσωπικό των μονάδων του Στόλου που πλέει για πάνω από 200 μέρες το χρόνο σε όλα τα ελληνικά πελάγη και στις θάλασσες της Μεσογείου.

Συμπερασματικά, ο Ναύαρχος Στ. Πετράκης φεύγοντας αφήνει πίσω του ένα ναυτικό ισχυρότερο από αυτό που παρέλαβε, ικανότατος «μάνατζερ», άψογος κύριος και άφησε ισχυρό αποτύπωμα καθώς ολοκλήρωσε μία πλήρη και επιτυχή αρχηγία.