Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει τα τρισδιάστατα ηλεκτρονικά της «μάτια»



Η Πολεμική Αεροπορία προκηρύσσει διαγωνισμό για την συνεχή υποστήριξη και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών “ματιών”.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), που αναρτήθηκε στην Διαύγεια προκηρύσσεται διαγωνισμός «για ανοικτή, μη δεσμευτική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων σε τεχνικό διάλογο επί του κειμένου της Προδιαγραφής Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΕΔ) με τίτλο «Εν Συνεχεία Υποστήριξη και Αναβάθμιση RADAR AR-327».

Πρόκειται για τα συνολικά 5 τρισδιάστατα 3D Rarar AR-327 Commander, που αποκτήθηκαν το 1999 και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία το 2000.

Πρόκειται για τα κέντρα σάρωσης κι εποπτείας των αιθέρων του Αιγαίου, με την εμβέλεια του καθενός να φτάνει τα 450 χιλιόμετρα. Η χωροταξική τους διάσταση είναι τέτοια ώστε να καλύπτεται το σύνολο του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει 11 κύριους επίγειους σταθμούς μεγάλης εμβέλειας, που αποτυπώνουν σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις τα δεδομένα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, παρέχοντας πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στην Λάρισα.

Η υποστήριξη κι η αναβάθμιση των συγκεκριμένων Ραντάρ κρίνεται ως υψίστης σημασίας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως, ταυτόχρονα με την απόκτηση των 4,5 γενιάς μαχητικών Rafale κι ενόψει της απόκτησης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την μετάβαση της ΠΑ στο αύριο της εποπτείας των αιθέρων, με την αντικατάσταση των ραντάρ με αντίστοιχα τεχνολογίας AESA. Κάτι που θα επιτρέψει στην μεγαλύτερη και ογκωδέστερη συλλογή δεδομένων, συμβάλλοντας στην επαύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτερης μεταφοράς της πληροφορίας.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η διατήρηση κάποιων παλαιότερων ραντάρ που λειτουργούν σε χαμηλές συχνότητες, δίνουν ένα – χωρίς να έχει υπολογιστεί – πλεονέκτημα στην αεράμυνα, αφού μπορούν υπό προϋποθέσεις να πιάσουν «στόχους χαμηλής ραδιοτομής» (Radar Cross Section – RCS) όπως τα F-35.