ΗΠΑ: Υπό κατασκευή το νέο τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστήριξης του Στρατού



Το Νοέμβριο, η εταιρεία General Dynamics Land Systems ξεκίνησε τη συναρμολόγηση του συστήματος πυρών υποστήριξης (Mobile Protected Firepower – MPF) του Στρατού των ΗΠΑ, αφού τον Ιούνιο επιλέχθηκε για την κατασκευή του τεθωρακισμένου οχήματος πυρών υποστήριξης («ελαφρού άρματος»).

Το σύστημα MPF, το πρώτο νέο όχημα μάχης που εντάσσεται στο οπλοστάσιο εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, προορίζεται να βελτιώσει τον ελιγμό, την προστασία και τις δυνατότητες άμεσων πυρών υποστήριξης στο πεδίο της μάχης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιστότοπος Army Times.

Το σύστημα περιλαμβάνει νέας σχεδίασης σκάφος – ή βασικού αμαξώματος-. Ο πύργος είναι νέος, δήλωσε ο Κέβιν Βερνάγκους, ο διευθυντής της GDLS για το σύστημα MPF, καθώς εργάζεται να διατηρήσει το εσωτερικό και τα χειριστήρια παρόμοια με το άρμα μάχης Abrams.

Η στρατιωτική υπηρεσία αναμένεται να δαπανήσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της προμήθειας του MPF. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του θα ανέλθει σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη παραγωγή του MPF θα παραδοθεί στην Στρατιωτική υπηρεσία στα τέλη του 2023, με την αρχική παράδοση των οχημάτων. Ωστόσο, η σύμβαση προβλέπει ότι ο Στρατός των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έως και 70 ακόμη MPF κατά τη διάρκεια της αρχικής παραγωγής με συνολική αξία άνω των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η GDLS αφού κέρδισε τον ανταγωνιστή της BAE Systems, παρέδωσε 12 πρωτότυπα για να αξιολογηθούν από τους Στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Παρά τις θετικές βαθμολογίες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, η GDLS συντονίζεται με τον Στρατό για να διορθώσει ορισμένα προβλήματα υπερθέρμανσης που παρουσιάστηκαν στο πεδίο δοκιμών Yuma Proving Ground της Αριζόνα.

Η ιεραρχία του Στρατού σχεδιάζει να αγοράσει 504 οχήματα που προορίζονται να παραμείνουν στο οπλοστάσιο της Στρατιωτικής υπηρεσίας για τουλάχιστον 30 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2035.

Πηγή: defensenews.com