«Η αμερικανική κυβέρνηση ‘σπάει’ την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπέρ της Αθήνας»- τούρκικο δημοσίευμα



Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έγειρε τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπέρ της Αθήνας, θα παραδώσει στην Τουρκία σαράντα F-16.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το πακέτο για την Τουρκία περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 υπάρχοντα αεροσκάφη. Τουλάχιστον 30 μαχητικά αεροσκάφη F-35 αναμένεται να πουληθούν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία αποκλείστηκε από το έργο F-35 με την αιτιολογία ότι αγόρασε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει επίσημες πληροφορίες στο Κογκρέσο για τις δύο αυτές πωλήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε ξανά την κάρτα της Αθήνας κατά της Άγκυρας

Ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει την πώληση στην Ελλάδα, υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο πακέτο για την Τουρκία.
Στην πραγματικότητα, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση του F-16 στην Τουρκία, ήταν από τους πρώτους που έφερε αντίρρηση.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος είναι προσκείμενος στο ελληνοκυπριακό λόμπι, έκανε μια αυστηρή δήλωση λέγοντας:

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει νέα F-16 στην Τουρκία» και συνέχισε τις κατηγορίες του κατά του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας:

«Δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση μέχρι να αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε ένας αξιόπιστος σύμμαχος», είπε.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε την πώληση των  F-35 στην Ελλάδα. Πηγές που μίλησαν στα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Κογκρέσο είναι απίθανο να εγκρίνει την πώληση εκτός εάν η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της  Σουηδίας και η της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να μπλοκαρίσει την απόφαση

Σύμφωνα με την αμερικανική νομική διαδικασία, το Κογκρέσο μπορεί να εμποδίσει την πώληση αρνούμενο το αίτημα της πώλησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ωστόσο, ελλείψει έγκρισης από το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εγκρίνει την πώληση, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας και  εθνικού συμφέροντος.

Ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκράχαμ, μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Γερουσίας, δήλωσε ότι μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο,  ότι διεξήχθησαν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την πώληση και ότι ελπίζει στην πώληση των F-16 προς την Τουρκία θα γινόταν. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Τσαβούσογλου πηγαίνει στην Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. Ένα από τα θέματα στο τραπέζι αναμένεται να είναι η πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία, ιδιαίτερα την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τις πωλήσεις F-16 και το πρόγραμμα της επίσκεψης, όπως γράφει τούρκικο δημοσίευμα.