Η επιπολαιότητα στη χρήση κινητών πρόδωσε τους Ρώσους στρατιώτεςΤα θλιβερά αποτελέσματα του συνδυασμού άπειρων εφέδρων στρατιωτών και κακής διοίκησης από τους αξιωματικούς τους βίωσε η Ρωσία στην περιοχή Μακέγιεφκα του Ντονέσκ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, 63 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες ουκρανικού συστήματος HIMARS που έπληξαν το κτίριο που στέγαζε τους στρατιώτες.  Από τις έξι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, αναχαιτίστηκαν οι δύο από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Οι Ουκρανοί είναι όπως συνήθως εξωπραγματκοί στους ισχυρισμούς τους. Υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 400 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 300. Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Στρέλκοφ, πρώην διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ, το κτίριο στέγαζε Ρώσους νεοσύλλεκτους και καταστράφηκε ολοσχερώς στον βομβαρδισμό διότι σε αυτό υπήρχαν αποθηκευμένα πυρομαχικά. Από τις δευτερογενείς εκρήξεις τα θύματα ανέρχονται σε εκατοντάδες, υποστήριξε.

Οι ισχυρισμοί του Στρέλκοφ πρέπει να αντιμετωπιστούν με άκρα επιφυλακτικότητα, διότι ο ακροδεξιός Στρέλκοφ έχει καθαιρεθεί και παραμεριστεί από την Ρωσία ως ηγέτης των αυτονομιστών. Γενικά, η Μόσχα δεν ευνοεί τους ακραίους αυτονομιστές, καθώς με την βιασύνη και τον ερασιτεχνισμό τους στην ουσία προκαλούν ζημιά στα σχέδια της Ρωσίας. Οι ακραίοι αυτονομιστές ασκούν δριμεία κριτική στον Πούτιν και το Γενικό Επιτελείο, γιατί δεν προβαίνουν άμεσα σε γενική επίθεση για την ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας, αγνοώντας όμως βασικές και κρίσιμες στρατηγικές και επιχειρησιακές παραμέτρους, συμπεριφερόμενοι ως ανεύθυνοι “στρατηγοί της πολυθρόνας”.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι απώλειες είναι βαριές, κάτι το παράδοξο, καθώς στους 10 μήνες πολέμου ουδέποτε ο Ρωσικός στρατός δέχθηκε τέτοιο πλήγμα. Γιατί, μετά από τόση εμπειρία και γνώση για τις Δυτικές ικανότητες, τώρα υφίσταται ένα τέτοιο πλήγμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες των αυτονομιστικών αρχών στο πρακτορείο TΑSS, ο εντοπισμός των Ρώσων που υπέστησαν την επίθεση έγινε δυνατός χάρις στην μαζική και ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες, που ήθελαν να ευχηθούν στους δικούς τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη γιά βετεράνους στρατιώτες, οι οποίοι εδώ και μήνες βιώνουν τις ικανότητες συλλογής πληροφοριών από τα μέσα υποκλοπής του ΝΑΤΟ για λογαριασμό της Ουκρανίας. Όπως, φαίνεται οι στρατιώτες ήταν επίστρατοι ή νεοσύλλεκτοι που είχαν προωθηθεί σε κέντρο συγκέντρωσης και περίμεναν την προώθησή τους σε μονάδες της πρώτης γραμμής. Να σημειώσουμε ότι ο Ρωσικός στρατός έχει επιλέξει να στέλνει τους νέους στρατιώτες σε μάχιμες μονάδες ως συμπλήρωμα, και όχι να σχηματίζει ολόκληρες μονάδες επιστράτων ή νεοσυλλέκτων.

Πέραν όμως της απειρίας των στρατιωτών, θα πρέπει να στηλιτευτεί η κακή διοίκηση των επικεφαλής αξιωματικών. Είτε δεν ενημέρωσαν τους στρατιώτες είτε δεν φρόντισαν να διαπιστώσουν αν οι εντολές τους εφαρμόστηκαν. Τα κινητά είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαιτέρως της νεολαίας. Σίγουρα, η κατάσχεσή τους είναι πλήγμα ηθικού, αλλά οι επικεφαλής θα πρέπει να φροντίζουν ότι τα κινητά λειτουργούν υπό συνθήκες ασφαλείας. Και αν τελικά, οι στρατιώτες δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, τότε τα κινητά θα πρέπει να κατάσχονται. Το ηλεκτρονικό αποτύπωμα του σημερινού ανθρώπου είναι τεράστιο, και μπορεί να εντοπιστεί πανεύκολα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Τα δεκάδες κινητά τηλέφωνα των Ρώσων στρατιωτών χρησιμοποιούσαν τον τοπικό πύργο με κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η δραστηριότητα εντοπίστηκε από τα Δυτικά μέσα υποκλοπής και εντοπισμού κινητών. Πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Echelon, ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης επικοινωνιών που έχουν δημιουργήσει οι υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, βάσει της συμφωνίας Συμφωνίας Ασφαλείας ΗΠΑ/ ΗΒ, γνωστή και ως “Πέντε Μάτια”. Οι υποκλοπές εκτελούνται από 19 επίγειους σταθμούς στο έδαφος των πέντε κρατών αλλά και της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, περιλαμβανομένης και της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας στην Κύπρο. Ωστόσο, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει αποκαλύψει οτι υπάρχουν σταθμοί υποκλοπής στην Ινδία, την Βραζιλία και την Ταϊλάνδη, χωρίς να είναι γνωστό αν η λειτουργία τους γίνεται με την συγκατάθεση των κρατών αυτών. Επιπλέον, υπάρχουν φήμες ότι το Echelon είναι “φυτευμένο” στους οργανισμούς επικοινωνίας σχεδόν όλων των κρατών του πλανήτη χάρις στην συνεργασία των εταιρειών τηλεπικοινωνίας που στήνουν τα δίκτυα.

Η χρησιμοποίηση του Echelon από το ΝΑΤΟ/ ΗΠΑ για ένα πλήγμα τακτικής αξίας είναι παράξενη. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες επιχειρησιακής αξίας σε μονάδες τους – με κόστος βαριές απώλειες μερικές φορές – για να μην αποκαλυφθεί ότι είχαν σπάσει τους κώδικες της Γερμανίας (ULTRA/ Enigma). Όπως φαίνεται, όμως, η πιθανή έκθεση του Echelon θεωρήθηκε απαραίτητη γιά ένα πλήγμα Δημοσίων Σχέσεων. Οι τεράστιες απώλειες του Ουκρανικού στρατού γίνονται πλέον παραδεκτές και από τους Ουκρανούς. Το ουκρανικό ηθικό από τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές ενεργείας αλλά και το αφήγημα της Δύσης ότι η Ρωσία χάνει βρίσκονται στο Ναδίρ. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας ένα πλήγμα στο ρωσικό ηθικό: νεοσύλλεκτοι/ επίστρατοι, που σκοτώνονται μαζικά παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Το πλήγμα επικοινωνιακά πέτυχε, τουλάχιστον στην Δύση, αλλά στην Ρωσία δεν θα αλλάξει την γνώμη των Ρώσων πολιτών που κατά 70% συμφωνούν με τον πόλεμο, ενώ το 30% θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη πιό σκληρές τακτικές. Από καθαρά στρατιωτικής άποψης, το πλήγμα στην Μακίιφκα δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, και δεν πρόκειται να αναχαιτίσει την ρωσική πρόοδο σε όλο το μέτωπο, ούτε να ακυρώσει την επερχόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση. Το στρατηγικό μειονέκτημα της χρήσης του Echelon είναι ότι πολλές χώρες πλέον διαπιστώνουν τι μπορεί να προκαλέσει μία συγκεκριμένη ομάδα κρατών εναντίον τους. Από αυτές, όσες είναι πραγματικά ανεξάρτητες, είναι βέβαιο ότι θα προβούν σε ενέργειες για την προστασία τους και την εξουδετέρωση του Echelon στην περιοχή τους.

Να σημειώσουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν πετύχει πολλές φορές να σκοτώσουν ή παρολίγον να σκοτώσουν συγκεκριμένα άτομα με βολές ρουκετών HIMARS. Βουλευτές, δήμαρχοι και άλλα δημόσια πρόσωπα των αυτόνομων δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέσκ έχουν πληγεί με τεράστια ακρίβεια ενώ βρίσκονταν σε κίνηση ή έφταναν στην τοποθεσία των ραντεβού τους. Αρχικά υπήρχαν υποψίες για πράκτορες των Ουκρανών, αλλά τελικά φαίνεται ότι η απόλυτη ενημερότητα για τις κινήσεις και τις θέσεις των στόχων επιτυγχάνετο μέσω υποκλοπής της θέσης των κινητών τους.