Η αμιγώς γυναικεία ομάδα ναρκαλιευτών της Αιγύπτου αφήνει το στίγμα της στο Μάλι



«Είναι συναγερμός, δεν είναι δοκιμή»! Ο Διοικητής Χοσάμ Σαφέι, επικεφαλής των επιχειρήσεων, φωνάζει στο αεροδρόμιο της Ντουέντζα την Ταγματάρχη Ντόα Μούσα, Διοικητή της ομάδας έρευνας και εντοπισμού (SDT) και την Λοχαγό Ράνα Γκουράμπ, επικεφαλής μιας ομάδας ειρηνευτικών δυνάμεων που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες και συνεργάζεται με την MINUSMA, την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι.

H Γιάγιε Νάμπο Σένε, γράφοντας για την αποστολή στην χώρα της Δυτικής Αφρικής, εξηγεί ότι οι SDT είναι εκπαιδευμένες να αναγνωρίζουν τα εκρηκτικά και τις αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED) για την ασφαλή απομάκρυνση τους από την ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Η ομάδα που έχει αναπτυχθεί στην Ντουέντζα εργάζεται σε μια περιοχή κοντά σε χωματόδρομους που χρησιμοποιούνται τακτικά από πολίτες και συχνά αποτελούν στόχο τρομοκρατικών και ενόπλων ομάδων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας, από το 2020 έως το 2021, η χώρα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους αμάχων και ειρηνευτικών δυνάμεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Από τη στιγμή που δίνεται η διαταγή επιχείρησης δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει και το έργο είναι πολύπλοκο και σχολαστικό. Εάν ένα μέλος της ομάδας δεν βρει μία αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή ή μια νάρκη, η ασφάλεια και η προστασία ολόκληρης της αυτοκινητοπομπής είναι σε κίνδυνο. Η Μούσα το γνωρίζει αυτό: «Αυτή η ομάδα πρέπει να προστατεύσει το ειρηνευτικό προσωπικό και τους πολίτες. Είναι μια βαριά ευθύνη».

Η ομάδα μεταβαίνει στην αποθήκη οπλισμού, επιθεωρεί και παραλαμβάνει όπλα καθώς και εξοπλισμό έρευνας και εντοπισμού.

Ο Αντισυνταγματάρχης Ιμπραήμ Ράντι δίνει τις τελικές οδηγίες ασφαλείας και πληροφορίες πριν η ομάδα κατευθυνθεί στην πληγείσα περιοχή. Μόλις φτάσει στο σημείο, μέσα σε 10 λεπτά, η ομάδα εντοπίζει και εξουδετερώνει μια νάρκη.

Αυτή ήταν μια άσκηση για να διασφαλιστεί ότι η ομάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη. Από το 2013, οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων στο Μάλι αυξήθηκαν από δύο περιστατικά που σχετίζονται με αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές τον Οκτώβριο του 2013 σε 12 και το 2022, με αποκορύφωμα το 2014 με 19 περιστατικά και το 2021 με 15. Εκατόν εξήντα δύο ειρηνευτές έχασαν τη ζωή τους σε εχθρικές ενέργειες και την ίδια περίοδο.

Ο Ταξίαρχος Αχμέντ Εζζ, Διοικητής Μονάδας της Αιγυπτιακής Αστυνομίας, δήλωσε ότι «οι πραγματικοί ήρωες είναι εκείνοι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ειρήνη».

Η Ειδική Μονάδα της Αιγυπτιακής Αστυνομίας της MINUSMA, που έχει αναπτυχθεί στη Ντουέντζα από το 2017, δημιούργησε τρείς ομάδες SDT για την αντιμετώπιση της διαρκούς απειλής των IED στο Μάλι. Η μία αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες Αστυνομικούς – η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα SDT που αναπτύσσεται σε ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.

Η δημιουργία αυτής της ομάδας και το έργο που επιτελεί αποτελούν πηγή υπερηφάνειας, όχι μόνο για την Ειδική Μονάδα της Αιγυπτιακής Αστυνομίας, αλλά και για την ανώτατη ιεραρχία της MINUSMA.

«Το 2022, χάσαμε 12 συναδέλφους μετά από εκρήξεις και άλλοι 88 υπέστησαν τραυματισμούς. Κάθε περιστατικό είναι μια υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ειρηνευτές όταν υπηρετούν υπό τη σημαία του ΟΗΕ και στην ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι. Αυτή η νέα προσέγγιση της Αιγυπτιακής Αστυνομίας στην MINUSMA είναι μια πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, δεδομένης της επίμονης απειλής, ιδίως λόγω της θνησιμότητας, των αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών και των ναρκών», δήλωσε ο επικεφαλής της MINUSMA, Ελ-Γκασίμ Γουέιν.

Οι Στρατιώτες που εκτελούν περιπολίες και οι αυτοκινητοπομπές που κινούνται στο έδαφος του Μάλι για την εφαρμογή της αποστολής της ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των αμάχων, γίνονται συχνά στόχοι αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών, ιδίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές.

«Είμαστε υπερήφανες που είμαστε οι πρώτες γυναίκες που εκπαιδεύονται στην μείωση των απειλών από τις αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες στην Αίγυπτο και την Μέση Ανατολή. Αυτή η εμπειρία θα δείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι και οι άνδρες», δήλωσε η Γκουράμπ. «Σεβόμαστε την ισότητα των φύλων εδώ, όπως και στον ΟΗΕ, που σημαίνει ότι αναθέτουμε στις γυναίκες τα ίδια καθήκοντα με τους άνδρες. ‘Όταν επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, μπορούμε να είμαστε υπερήφανες για όσα έχουμε πετύχει».


«Είναι επικίνδυνη δουλειά η αναζήτηση IED/ναρκών. Οι γυναίκες αστυνομικοί μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, όπου αποκτούν εμπειρία», πρόσθεσε ο Εζζ. «Κάθε φορά που προετοιμάζουμε μια εναλλαγή, ξεκινάμε με μία ενημέρωση, ώστε να μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το νέο απόσπασμα».

Η MINUSMA διαθέτει 1739 αστυνομικούς, λίγο πιο πάνω από το ενενήντα τοις εκατό της εγκεκριμένης δύναμης των 1920 αστυνομικών. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 26% του προσωπικού των 309 μη-συγκροτημένων Μονάδων και το 14% του προσωπικού των 1430 συγκροτημένων Μονάδων.

Πηγή: MINUSMA