Εξελίξεις στη Λιβύη υπέρ Ελλάδος- Αίγυπτος και Χαφτάρ ετοιμάζουν “ξήλωμα” του φιλότουρκου Λίβυου πρωθυπουργού



Ο Ντειμπά ζητά την βοήθεια της Τουρκίας με στόχο ουσιαστικά να επέμβει στρατιωτικά στην χώρα

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο μια μυστική συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, και του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, με στόχο σχέδιο εκδίωξης του φιλότουρκου πρωθυπουργού Ντειμπά.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Μένφι πρότεινε ότι εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας της Λιβύης, δεν καταλήξουν σε συμφωνία βάσει του συντάγματος, το προεδρικό συμβούλιο θα αναλάβει τα ηνία στη χώρα, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαλύοντας ταυτόχρονα τα δύο συμβούλια, (που είναι η φιλότουρκη κυβέρνηση στην Τρίπολη και η κυβέρνηση της Βεγγάζης, Στρατάρχης Χαφτάρ).

Η πρωτοβουλία του Μένφι ορίζει ότι στη συνέχεια θα σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με δέκα υπουργούς για να προετοιμαστεί για εκλογική διαδικασία εντός έξι μηνών έως ενός έτους, διασφαλίζοντας ότι ο Χάφταρ θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις προγραμματισμένες εκλογές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω προετοιμασιών για μια διάσκεψη εθνικής συμφιλίωσης με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.

Ο Φιλότουρκος πρωθυπουργός στην Τρίπολη ετοιμάζει το έδαφος για τουρκική επέμβαση
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας με έδρα την Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίτ Ντειμπά την ίδια ακριβώς στιγμή, “τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα”.

Αυτό έγινε σε δήλωση του γραφείου μέσων ενημέρωσης του Ντειμπά αργά το βράδυ της Τρίτης, αφού δέχθηκε τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ και το επιτελείο του Τούρκου στρατιωτικού Ακόλουθου Τεβαμπίλ Μενεκσέ με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του Μενεκσέ στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Ντειμπά ευχαρίστησε τον Μενεκσέ για τη συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στην τουρκική πρεσβεία στη Λιβύη, ενώ τόνισε «την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα».

Το σκηνικό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πιθανή αιφνιδιαστική τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, η οποία θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Αιγύπτου στα Ανατολικά, με πιθανή αποστολή ακόμα και αιγυπτιακών δυνάμεων.

Στο θέμα πιθανόν να παρέμβουν και οι ΗΠΑ, που κινούνται παρασκηνιακά εδώ και μεγάλο διάστημα ( ΗΑΕ-Αίγυπτο) σε αναζήτηση λύσης για την χώρα αυτή.

Μετά την χάραξη μιας ΑΟΖ δυτικά με την Λιβύη, ο αλ Σίσι, είχε “διαλύσει” ουσιαστικά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το διάταγμα της Αιγύπτου ακολουθούσε την πρόσφατη υπογραφή της νέας διακυβερνητικής συμφωνίας στον τομέα έρευνας και διάσωσης με την Ελλάδα, και όλα αυτά μαζί ακυρώνουν το  παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ανοίγουν τον δρόμο για οριοθέτηση με τη Λιβύη και από τις δύο χώρες

Το ερώτημα παραμένει όμως εφόσον ισχύσουν όλα αυτά που ετοίμασε ο Μένφι, ο Χαφτάρ και η Αίγυπτος, και αφορά την πολύ πιθανή τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, η οποία θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και για την Ελλάδα.