Σε ετοιμότητα το ΠΝ: «Έξοδος» μονάδων του στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για ασκήσεις



Αντιδρά η Τουρκία για αεροναυτική άσκηση σε Χίο και Σάμο

Μπορεί στο ΚΥΣΕΑ να αποφασίστηκε η αλλαγή στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο δεν θα υπάρξει ούτε για μια στιγμή παύση στις δραστηριότητες του στόλου που τελεί σε ετοιμότητα καθώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει να υπάρχει με βάση τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν θα υπάρξει έξοδος μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής.

Στις 18 Ιανουαρίου μονάδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί νοτίως της Κύπρου συμμετέχοντας σε άσκηση που θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή που δεσμεύτηκε νοτιοανατολικά της Λεμεσού με δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 19 Ιανουαρίου δυνάμεις του στόλου θα βρεθούν ανατολικά της Καρπάθου προκειμένου να ασκηθούν με δυνάμεις της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ. 


Οι ίδιες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνουν στην περιοχή καθώς την επόμενη ημέρα η ίδια δύναμη του ΝΑΤΟ θα ασκηθεί σε άλλη περιοχή που δεσμεύτηκε ανατολικότερα και νοτίως του Καστελόριζου με δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας την ούτως ή άλλως μόνιμη παρουσία του στο Καστελόριζο καθώς από σήμερα και μέχρι νεωτέρας έχει δεσμευτεί περιοχή ανάμεσα στο ακριτικό νησί και την νησίδα Ρω για τις έρευνες που θα διεξάγει το σκάφος «Ύδνα» για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου.


Με δεδομένο ότι η Τουρκία θεωρεί την περιοχή δικής της δικαιοδοσίας, η Αθήνα θέλει να διαθέτει επιπλέον μονάδες στην περιοχή σε περίπτωση που πέρα από κάποια παράνομη NAVTEX εκ μέρους της Άγκυρας υπάρξει και απόπειρα παρενόχλησης του σκάφους.

Αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα βρεθούν σήμερα και στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου προκειμένου να ασκηθούν σε περιοχή που δεσμεύτηκε ανάμεσα στα δύο ελληνικά νησιά.

Μια κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία με παράνομη NAVTEX, έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των δύο αυτών ελληνικών νησιών. 

Το καθεστώς των νησιών Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας
Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής:


"Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην".

Ενώ η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με συνέπεια τις παραπάνω διατάξεις, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο να μην επιτρέπει στα στρατιωτικά της α/φη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των εν λόγω ελληνικών νησιών, έχει επανειλημμένως παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις σχετικές νομικές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ