Αμερικανός ειδικός: «Η Τουρκία νοιώθει άβολα με τα γερασμένα μαχητικά»



Η Τουρκία ζήτησε για άλλη μια φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διευθετήσουν τη συμφωνία για την αγορά μαχητικών F-16, η οποία σταμάτησε πριν από περίπου 5 χρόνια, λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Ποιο είναι το μυστικό του συμφέροντος της τουρκικής κυβέρνησης στην απόκτηση αμερικανικών μαχητικών, η οποία πυροδότησε διαμάχη σχετικά με αυτό τις προηγούμενες ημέρες;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε την Τετάρτη τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι η εγκατάλειψη της αντίρρησής στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από τη χώρα του δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την πώληση των μαχητικών F-16.

Ωστόσο, η άρνηση της τουρκικής πλευράς για ένταξη και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ πριν από μήνες «συνέβαλε στην επιστροφή των συζητήσεων μεταξύ τουρκικής και αμερικανικής πλευράς για αυτά τα μαχητικά», σύμφωνα με όσα περιγράφουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Συμφωνία δισεκατομμυρίων

Ο πολιτικός αναλυτής και ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Aaron Stein, υπεύθυνος περιεχομένου στο «Wars on rocks», έναν αμερικανικό ιστότοπο που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας, αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει μαχητικά F-16 σε μια προγραμματισμένη συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Στάιν είπε στο Al-Arabiya.net, «Η τουρκική πλευρά θα ήθελε να αποκτήσει αυτόν τον τύπο μαχητικού επειδή αυτά που διαθέτει ο τουρκικός στρατός είναι γερασμένα, ξεπερασμένα και χρειάζεται νέα και εναλλακτικά αεροσκάφη σήμερα, μετά  από τη χρήση για δεκαετίες αυτών των F-16».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η αγορά νέων αεροσκαφών αυτού του τύπου για τον τουρκικό στρατό είναι η πιο λογική επιλογή να συνεχιστεί αφού τα απέκτησε για πρώτη φορά στις αρχές του ογδόντα του περασμένου αιώνα και έκανε τροποποιήσεις σε ορισμένα από τα μέρη τους αργότερα, αλλά η απόφαση για την απόκτησή τους δεν εξαρτάται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Είναι στα χέρια του Κογκρέσου».

«Δεν βλέπω βραχυπρόθεσμα πώληση στην Τουρκία»

Πρόσθεσε: «Το μόνο μέρος που μπορεί να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία είναι το Κογκρέσο, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι θα το κάνει ως αποτέλεσμα διαφωνιών με την Τουρκία που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ και για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του deal S- 400, εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τουρκικές πολιτικές απέναντι στη Συρία».

Ο Αμερικανός αναλυτής απέκλεισε οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ τουρκικής και αμερικανικής πλευράς «βραχυπρόθεσμα» σχετικά με τη συμφωνία για τα μαχητικά F-16, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «αυτή η συμφωνία μπορεί να ξεχαστεί παρά τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε πει στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ότι η χώρα του προέτρεψε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να είναι αποφασιστική στην προσπάθειά της να πουλήσει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Άγκυρα και να πείσει το Κογκρέσο να αποσύρει την αντίθεσή του σε αυτή τη συμφωνία.

Πρόσθεσε επίσης, μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο τουρκικό κανάλι «TRT», ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν η διοίκηση θα είναι αποφασιστική ή όχι, εξηγώντας ότι εάν εκφράσει σθεναρή θέση ενάντια σε οποιαδήποτε μέτρα αποτροπής η συμφωνία, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να σπαταλήσει μια τόσο σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο συμμάχων μόνο και μόνο επειδή ένα άτομο ή λίγοι αντιτίθενται σε αυτήν. Δεν πρέπει να συναινέσει», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προαναγγείλει την υποστήριξή της για την πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, παρά την αντίθεση του Κογκρέσου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Al Arabiya.net