Οι Γερμανοί αντιδρούν για την συνεχή παροχή όπλων στο Κίεβο:«Προσέξτε γιατί θα οδηγηθούμε στον Γ’ΠΠ»



Αντιδράσεις για την αποστολή Leopard-2 και από τον συμπρόεδρο του SPD

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andriy Melnyk δήλωσε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023 ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, συστήματα αεράμυνας και βαλλιστικούς πυραύλους και όλα αυτά πρέπει να τα παρέχει η Γερμανία «ήδη… από χθες» και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Μάλιστα τα ζητά με επιτακτικό τρόπο όταν την ίδια στιγμή οι Γερμανοί πολίτες φοβούνται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον Γ’ΠΠ, ενώ ήδη οι τριγμοί σε πολιτικό επίπεδο αγγίζουν το ίδιο το SPD που θέτει σοβαρούς προβληματισμούς ειδικά με την τυχόν αποστολή Leopard-1 ή 2.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτεται το εύρος των ουκρανικών πιέσεων στη Γερμανική κυβέρνηση  καθώς ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο προειδοποίησε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου για καταστροφικές καθυστερήσεις στις αποφάσεις για μελλοντική στρατιωτική υποστήριξη, λίγες μέρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε στο Κίεβο μαχητικά οχήματα πεζικού Marder.

Ο Oleksii Makeiev δήλωσε αισιόδοξος ότι τα άρματα μάχης τύπου Leopard μπορεί να προσφερθούν στη συνέχεια.

Το σύστημα αεράμυνας Iris-T και τα άρματα μάχης Gepard που παρείχε προηγουμένως η Γερμανία «είχαν ήδη ένα φανταστικό αποτέλεσμα» στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων και drones και τα Marders «θα ωφελήσουν τις επίγειες δυνάμεις μας», επισήμανε ο Makeiev στο περιοδικό WirtschaftsWoche.

Είναι κατανοητό ότι η Γερμανία θέλει να συντονίζει τις αποφάσεις με τους εταίρους της, «αλλά είναι κρίσιμο να μην διστάζουμε πολύ για την προμήθεια όπλων.

Κάθε μέρα μάς κοστίζει πολλές ζωές», δήλωσε ο Makeiev.

Οι Γερμανοί χρήστες του Διαδικτύου αντέδρασαν βίαια σε αυτό το ρεσιτάλ.. απαιτήσεων του Κιέβου, σημειώνοντας ότι οι ορέξεις του καθεστώτος αυξάνονται επικίνδυνα.

«Είμαι έκπληκτος που δεν έχετε ζητήσει ακόμη πυρηνικές κεφαλές», παρατήρησαν χρήστες ειρωνικά στο Twitter.

«Και μετά… ζητάς 1200 βόμβες υδρογόνου;», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

«Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταλάβει ότι η απληστία των Ουκρανών πολεμοκάπηλων είναι ατελείωτη», επισήμανε ένας τρίτος.

Οι Γερμανοί τρομοκρατούνται από την προοπτική της έκρηξης του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο ο κόσμος πλησιάζει καθημερινά, καθώς διευρύνεται η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο συμπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ είπε χθες Σάββατο ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard χωρίς σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ.

«Καμιά χώρα δεν παραδίδει τεθωρακισμένα άρματα μάχης όπως τα Leopard 1 ή 2», τόνισε ο Κλινγκμπάιλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα δίκτυα RTL και NTV.

Υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, αλλά και εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, να σταθμίζουμε ξανά και ξανά την εμπλοκή μας σε αυτόν τον πόλεμο».

Για τη γερμανική κυβέρνηση, είπε, ήταν πάντα σημαντικό να μην ενεργεί μόνη της όταν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.