Θέλουν να μας αφήσουν ρέστους; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες της συμμαχίας να δώσουν αντιαεροπορικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία



Θέλουν να μας αφήσουν ρέστους; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες της συμμαχίας να δώσουν αντιαεροπορικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ καλεί τους συμμάχους να δώσουν διαθέσιμα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, ενώ ο πόλεμος είναι στο πιο κρίσιμο σημείο του.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παράσχουν όπλα, πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας και ανταλλακτικά στην Ουκρανία, κλήση που αφορά και την Ελλάδα και το γνωστό θέμα με τα ρωσικής κατασκευής αντιαρεπορικά συστήματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να εφοδιάσουν με όπλα για να προμηθεύσουν την Ουκρανία καθώς οι επιθέσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται.

Το Reuters ανέφερε ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κάλεσε τους συμμάχους να συγκεντρώσουν όπλα για την Ουκρανία, λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκυ ζήτησε οπλικά  συστήματα για να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή, που είναι πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο της.

«Καλώ τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας για την ασφάλεια να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει και ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν θα κερδίσει».

Τι ζητά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ από τη Ελλάδα  
Είναι γνωστό το έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη μεταφορά του αντιαεροπορικού, αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, μόνο που η πρόσφατη δήλωση του Λαβρώφ για συμφωνία μη παραχώρησης του συστήματος σε επιτιθέμενη χώρα στην Ρωσία, ας πούμε ότι βάζει “πάγο” προσωρινά στο όλο θέμα.    

Βεβαίως, οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται μόνο στους ελληνικούς S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, αλλά επεκτείνεται και στα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι TOR M1.

Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραδέχτηκε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες "τα αντικαταστήσουν με συστήματα Patriot."

Τι ετοιμάζει η Άγκυρα κάτω από άκρα μυστικότητα
Νέα δεδομένα φέρονται να ετοιμάζουν οι Τούρκοι σχετικά με την εμβέλεια του τελευταίου πυραύλου με το όνομα ΤΥΦΩΝΑΣ, σύμφωνα με μισόλογα Τούρκου αμυντικού αναλυτή με ειδίκευση στα πυραυλικά συστήματα, θέτοντας όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μια ιδιότυπη τουρκική πυρηνική  ομηρεία.

Οι Τούρκοι επιθυμούν πυραύλους με βεληνεκές άνω των 350 χλμ καθώς και το αν εκτοξεύονται από τροχοφόρα οχήματα από την στεριά, οι οποίοι σε ορθή γωνία θα φθάνουν στο στόχο με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλα βαρέα όπλα.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει την κατασκευή αυτού του είδους των βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι θα μπορούν επίσης να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και ονομάζονται «μικροί βαλλιστικοί πύραυλοι».

Η χώρα μας έχει την δυνατότητα να καταρρίψει και τον νέο τουρκικό πύραυλο TYFUN αλλά και τον προηγούμενο τύπου  Βora.

Πρόκειται για υποηχητικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που κινούνται ευθεία σε μεγάλο ύψος, και αποτελούν ιδανικό στόχο για την ελληνική αντιαεροπορική άμυνα ( Patriot S-300).

Το πρόβλημα με τους τουρκικούς πυραύλους όπως με όλους τους πυραύλους στον κόσμο είναι οι επιθέσεις κορεσμού επί κρίσιμων εγκαταστάσεων, αλλά και αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το λύσουμε με τα Rafale F3 αλλά και ακόμα καλύτερα με τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35.