Πώς θα επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η υπογραφή για πώληση F-16 στους Τούρκους



Θα επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση F-16 στους Τούρκους;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, για πρώτη φορά οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει υπέρ μας. Η Ελλάδα πλέον έχει υπεροπλία στον αέρα καθώς ήδη έχει παραλάβει 10 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οπλισμένα με τους πυραύλους μακρού πλήγματος Meteor.

Η πολεμική αεροπορία, για πρώτη, φορά διαθέτει την επιλογή να χτυπήσει ένα αεροπορικό στόχο πριν καν μπει στο FIR Αθηνών.  Ένα τέτοιο όπλο η Τουρκία ακόμα δεν το διαθέτει. Επιπλέον, προχωράει το πρόγραμμα των F-16 Viper, σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Ήδη, η Ελλάδα έχει παραλάβει τέσσερα αεροσκάφη F-16 Viper, ενώ, το 2028 με 2030 που θα παραλαμβάνει τα πρώτα υπερσύγχρονα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 (η χώρα μας έχει στείλει αίτημα για μία μοίρα F-35), θα ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα των εκσυγχρονισμένων  F-16 Viper, τα οποία συνολικά θα είναι 80.

Μετά από τρία χρόνια θα αρχίσουν να παραδίδονται στους Τούρκους
Ενδιαφέρον έχει να δούμε και το εάν τελικά το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει τα δύο προγράμματα των τουρκικών F-16. Το ένα, αφορά τον εκσυγχρονισμό και το δεύτερο, την αγορά τους, ώστε η Τουρκία να είναι σε θέση να παραλάβει τα πρώτα καινούργια F-16 αλλά και να ξεκινήσει την αναβάθμιση των 79 υφισταμένων.

Σύμφωνα με αεροπορικές πήγες, η Τουρκία θα μπορέσει να παραλάβει τα καινούργια  F-16 Viper τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Τον ίδιο περίπου χρόνο, και ίσως λίγο νωρίτερα, θα μπορέσει να ξεκινήσει και η αναβάθμιση των 79.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία διαθέτει και ένα πολύ μεγάλο στόχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οπλισμένων και επιτήρησης. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο στόχο, ωστόσο πρόσφατα έγινε μία κίνηση προς αυτό, όταν το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την κατασκευή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους «Γρύπας», το οποίο μελλοντικά αναμένεται να  ενισχύσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και να φέρει την ισορροπία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

ethnos.gr