Γιατί η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα F-16



Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο, αλλά κατά το ήμισυ: η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τα μαχητικά επόμενης γενιάς, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να μην αξίζει νέα F-16.

Μάικλ Ρούμπιν

Αυτό αναφέρει ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν* σε άρθρο του στο Washington Examiner, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί «ο Τζο Μπάιντεν είναι σωστός, μόνο κατά το ήμισυ», όπως γράφει χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνει ο Ρούμπιν, «ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του χωρίς να υποσχεθεί κάτι στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και χωρίς να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εκρήξεις του».

«Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρούσε τον Ερντογάν έναν από τους πιο έμπιστους φίλους του και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε «μεγάλος θαυμαστής» του, ο Μπάιντεν περίμενε περισσότερους από τρεις μήνες για να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αργότερα ωστόσο η εικόνα άρχισε να αλλάζει, και όταν ο Ερντογάν εμφανίστηκε έξαλλος από την απόρριψη του Κογκρέσου στην πώληση F-35 στην Τουρκία, μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Τζο Μπάιντεν αντί να καταστήσει τον Ερντογάν υπόλογο για τις πράξεις του, προσπάθησε να κατευνάσει το παράπονό του, παρέχοντάς του αναβαθμισμένα F-16, σχολιάζει ο αναλυτής.

Και συνοψίζει το πρόβλημα ως εξής: «Οποιαδήποτε αύξηση της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας θα υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια. Η Τουρκία βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για κέρδος, όχι ως αγώνα για ελευθερία».

Επίσης, ο Ρούμπιν στο άρθρο του κατηγορεί τον Ερντογάν για τις επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία, ενώ σε άλλο σημείο του αναφέρει πως «οι υπερπτήσεις F-16 σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο που προκαλεί φόβους στην περιοχή ότι αποτελούν μέρος μιας εισβολής. Το να δώσουμε στην Τουρκία F-16 έχει σχεδόν τόσο στρατηγικό νόημα όσο το να δώσουμε στη Ρωσία πυραύλους για να χτυπήσουν την Ουκρανία ή να παρέχουμε στη Χεζμπολάχ γιλέκα αυτοκτονίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το «παζάρι» που κάνουν οι Τούρκοι με Σουηδούς και Φινλανδούς για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ότι «η επιβράβευση του τουρκικού εκβιασμού και η ενθάρρυνση στον Ερντογάν για μελλοντικούς εκβιασμούς, αντισταθμίζει οποιοδήποτε κέρδος μπορούν να φέρουν στη συμμαχία (σ.σ. Η Σουηδία και η Φινλανδία)».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση F-35 στην Ελλάδα, αλλά για τα F-16 στην Τουρκία θα πρέπει να θέσει όρους, όπως τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ και τη βόρεια Συρία, τον τερματισμό των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά καθώς και να αρθεί το εμπάργκο κατά της Αρμενίας. 

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός αναλυτής σημειώνει πως  αν δεν αλλάξει συμπεριφορά ο Ερντογάν, το καλύτερο που πρέπει να γίνει είναι να «παγώσουν» οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αλλά και η επέκταση του ΝΑΤΟ «μέχρι να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία».

*Ο δρ. Μάικλ Ρούμπιν είναι πρώην στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου και συνεργάτης του American Enterprise Institute.