Το όπλο παρά πόδα, γιατί ο Hannibal εκ Τουρκίας ετοιμάζει εκπλήξεις…



Με τρέχουσα την υπόσχεση για αύξηση μισθών στο μυαλό του τη δεύτερη τετραετία (δέλεαρ αποφυγής δυσάρεστων εκπλήξεων στις επικείμενες εκλογές) και κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη όχι μόνο των θετικών επιδόσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, όπως και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναχωρεί για το Νταβός ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF, 19-20 Ιανουαρίου).

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

   Εκεί, στην μικρή πόλη της Ελβετίας, βρίσκονται ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επικεφαλής οικονομικού επιτελείου). Με την ευκαιρία αυτή,  έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του τελευταίου με υψηλόβαθμους επιχειρησιακούς παράγοντες και στελέχη επενδυτικών Οίκων (Visa, Cisco Goldman Sachs κλπ).

  Έχει προγραμματιστεί, επίσης, ομιλία του ΥΠΟΙΚ στο περίπτερο του Greek House Davos και εμφάνισή του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπου θα μιλήσει για την παγκόσμια οικονομική κρίση (λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία) και για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

  Η πρώτη εικόνα της ελληνικής εκπροσώπησης, γενικώς, δείχνει  θετική και εκπέμπει ελπίδες για επίτευξη του στοιχήματος της κυβέρνησης περί προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

   Το επεσήμανε μάλιστα και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν μίλησε στο Νταβός για τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την τετραετία διακυβέρνησής της,  δίνοντας μια γεύση στους παρισταμένους από προεκλογικό ελληνικό κλίμα  ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

   Ωστόσο, παρά τις εμφανείς προσπάθειες του πρωθυπουργού και των υπουργών του να περάσουν στον λαό τη νότα αισιοδοξίας ότι ”η Ελλάδα τα έχει καταφέρει μέσα στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον” (όπως δήλωσε προ ημερών ο Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος στο Eurogroup), τίποτα δεν διασφαλίζει την ομαλή ροή των κυβερνητικών σχεδίων όσο — σε επίπεδο Εσωτερικής πολιτικής — είναι πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών η ακρίβεια και — σε επίπεδο Εξωτερικής — η επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

   Η επιθετική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κλιμακώνει τις απειλές του κατά του Ελληνισμού (λόγω των επικείμενων εκλογών της 14ης Μαῒου) δυναμιτίζοντας με προειδοποιητικές βολές το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (”Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” – ”Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρεκτρέπεται” – ”Μη φοβάστε τους πυραύλους μας όσο μένετε ήσυχοι”)…

  Δυναμιτίζοντας το κλίμα και στο Κυπριακό, γιατί — την ίδια στιγμή που εκπέμπει απειλές κατά της Ελλάδας ο Τούρκος Πρόεδρος — μετατρέπει το αεροδρόμιο Λευκονοίκου (Gecitkale) στα Κατεχόμενα σε τουρκική βάση για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα drones (UAV), για τα οποία κατασκευάζονται ήδη υπόστεγα απ’ την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας (εφημ. Γενί Σαφάκ: ”Ιστορικό βήμα εναντίον της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου”).

   Τα δεδομένα αυτά, δυστυχώς, δεν διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για ομαλή οικονομική εξέλιξη και επενδύσεις στη χώρα μας, αφού — παρά τον ήλιο που ακτινοβολεί  χειμώνα καιρό στην Ελλάδα —  δείχνει τα δόντια του υπό σκιά το ενδεχόμενο ”θερμού επεισοδίου” στο έδαφός μας.

   Η κυβέρνηση το γνωρίζει από πρώτο χέρι, ασφαλώς, και γι’ αυτό κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ελπίζοντας στην αποφόρτιση του κλίματος έντασης δια της γνωστής ”κατευναστικής” πολιτικής της και της συνεχιζόμενης πρακτικής της προσωπικής, ”μυστικής διπλωματίας” του πρωθυπουργού.

   Διπλωματίας που, αν και αποδείχθηκε ζημιογόνα για τα εθνικά μας συμφέροντα την πρώτη φορά (Ιούλιος 2020, Βερολίνο),  συνεχίστηκε στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του ’22 με εκπρόσωπο της Ελλάδας τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού  Άννα Μαρία Μπούρα, της Τουρκίας τον Ιμπραχίμ Καλίν της Τουρκικής Προεδρίας και επόπτη-διαμεσολαβητή  τον Γερμανό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Καγκελαρίας, πρέσβη Γενς Πλέτνερ,

   Οι χαμηλοί τόνοι ωστόσο εκ μέρους μας στα ελληνοτουρκικά δεν τιθασεύουν τον ατίθασο Ερντογάν και, ως εκ τούτου, πολλαπλασιάζουν το άγχος της κυβέρνησης λόγω των επικείμενων εκλογών (ο Απρίλιος ενδεχομένως να είναι εκλογικός μήνας).

   Γι’ αυτό τρέχει και δε φτάνει δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς τη β’ τετραετία (βλ. περιοδεία πρωθυπουργού σε λαϊκές περιοχές  του λεκανοπεδίου, όπως ο Κορυδαλλός), απαντώντας αρνητικά σε αιτήματα (βλ. απόρριψη του αιτήματος του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς τον  Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Μπούρα για ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις παρακολουθήσεις), συνεχίζοντας την επιδοματική πολιτική της (βλ. προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ) και αποφασίζοντας να πάρει δραστικά μέτρα για τη μεταμόρφωση της ΕΑΒ”, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

   ”Καλώς τονα κι ας άργησε”, θα μου πείτε.

  ”Κάλλιο αργά παρά ποτέ”, θα σας έλεγα εγώ απαντώντας στην παροιμία με παροιμία.

   Ελπίζουμε μόνο οι της Νέας Δημοκρατίας να συνειδητοποίησαν — βλέποντας την εκτόξευση της τουρκικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά — πως πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην προβληματική Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, για να την καταστήσουν επιτέλους λειτουργική και παραγωγική, ώστε να ανταποκριθεί στον στόχο της ίδρυσής της: να γίνει δηλαδή έμπρακτα ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής άμυνας της χώρας.

   Ελπίζουμε να μην είναι ένα ακόμα παραμύθι διακομματικής και διακυβερνητικής τακτικής το ξαναζέσταμα των μηχανών της ΕΑΒ ”μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας, περικοπών, αμέλειας και στρεβλής διαχείρισης, που την είχαν καταστήσει ανύπαρκτη”.

   Ελπίζουμε να μην ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την αποκατάσταση της ισχύος της με γοργούς ρυθμούς για να καθησυχάσει το κομματικό ακροατήριο και να εντυπωσιάσει το άλλο των 20 Ακολούθων Άμυνας, καθώς και τα μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων κρατών στην Ελλάδα που είχε καλέσει με αφορμή τη 2η Διεθνή Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας ”Defence Exhibition Athens-DEFEA 2023” (9 – 11 Μαΐου 2023).

  Ελπίζουμε, τέλος, να δράσει ταχύτατα το ΥΠΕΘΑ για να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας των νησιών μας μετά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει στην Ελλάδα — αντί για τα 100 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder 1A3 που παραγγείλαμε στη θέση  των ρωσικών BMP-1 τα οποία είχαμε στείλει στο Κίεβο πρώτοι πρώτοι, μόνο 40 (βλ. δημοσίευμα της γερμανικής ”Bild” της 7ης Ιανουαρίου), γιατί τα άλλα θα σταλούν στην Ουκρανία με απόφαση της Καγκελαρίας.

  Συνελόντι ειπείν, απαιτείται αυξημένη εθνική επαγρύπνηση. Κοινώς, το όπλο παρά πόδα, γιατί ”Ο καιρός γαρ εγγύς” από κάθε άποψη, αν δεν το έχουν καταλάβει εκεί στην κυβέρνηση. Κι αυτό δεν λέγεται για να επικαιροποιήσει τα προφητικά λόγια του Πατροκοσμά και του Αγίου Παῒσίου για τους κινδύνους που διατρέχουν διαχρονικά η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός, αλλά για να χτυπήσει καμπάνα κινδύνου.

   Καμπάνα και όχι καμπανάκι κινδύνου, γιατί ο… Hannibal εκ Τουρκίας ετοιμάζει  εκπλήξεις σε Κύπρο–Αιγαίο, χωρίς να αποκλείεται να μας κάνει καθυστερημένο ποδαρικό  με ”άρξασθαι πυρ” προκλήσεων απ’ τη Θράκη (βλ. ”Eπιστολή στον ΟΗΕ της ‘τουρκικής μειονότητας’ της Ελλάδας για τα προβλήματά της”, πρακτ. Anadolu)…