Τι συμβαίνει με τα ελληνικά Marder; Το παρασκήνιο της συνομιλίας Παναγιωτόπουλου - Λάμπρεχτ



«Φωτιά» στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών βάζουν οι διαρροές από τη γερμανική προεδρία σχετικά με το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων 48 ωρών για τα ελληνικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα και το Βερολίνο είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος και όλα δείχνουν πως υπάρχει διαφορετική ερμηνεία, αν όχι «χάσμα», ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η συμφωνία προ μηνών

Η Αθήνα συμφώνησε να στείλει στην Ουκρανία 40 σοβιετικής κατασκευής BMP-1, τα οποία βρίσκονταν σχεδόν παροπλισμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και να τα ανταλλάξει με τα πιο σύγχρονα και αξιόμαχα γερμανικά Marder.

Η συμφωνία προέβλεπε την ανταλλαγή 40 BMP-1 για 40 Marder και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα Επιτελεία και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία.

Προς το παρόν, η Αθήνα έχει παραδώσει στην Ουκρανία τα πρώτα 20 BMP-1 και αντίστοιχα ο Στρατός Ξηράς έχει παραλάβει 14 οχήματα, που ήδη εξοπλίζουν τις ακριτικές Μονάδες του Έβρου, ενώ ακόμη έξι αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη εντός των επόμενων ημερών για να συμπληρωθεί η πρώτη εικοσάδα.

Πόσα Marder θα πάρει τελικά η Ελλάδα;
Τα υπόλοιπα 20 ωστόσο, φαίνεται πως θα αργήσουν ή δεν θα έρθουν ποτέ καθώς όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες υπάρχει σημαντική εμπλοκή στο πρόγραμμα.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την απόφαση της Γερμανίας να προσφέρει 40 ΤΟΜΑ Marder 1A3 στο Κίεβο για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας.

Το ζήτημα που προκύπτει όμως, είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα Marder, εκτός αν το Βερολίνο δώσει στο Κίεβο τα 20 που προορίζονταν για την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Η συζήτηση όμως, αφορούσε κυρίως στην «εξυπηρέτηση» που ήθελε η γερμανική πλευρά ώστε να στείλει την απαιτούμενη βοήθεια στην Ουκρανία.

Διαρροές της Καγκελαρίας που μεταφέρει ο γερμανικός Τύπος, κάνουν λόγο για «παραίτηση» της ελληνικής πλευράς από την αξίωση της για να λάβει τα υπόλοιπα 20 Marder. Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν πηγές της Καγκελαρίας, η Ελλάδα «δεν θα ζητήσει τα επιπλέον Marder, βοηθώντας τη Γερμανία να προσφέρει τα οχήματα στην Ουκρανία».

Τι υποστηρίζει η Αθήνα
Η ελληνική οπτική στο ζήτημα, διαφέρει πολύ από τη γερμανική, κυρίως στις διατυπώσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των πρώτων 20 Marder ενώ ταυτόχρονα σταματά η αποστολή ελληνικών BMP-1 στην Ουκρανία μέχρι η Γερμανία να βρει τα επόμενα 20 Marder και να τα στείλει στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, ο Στρατός Ξηράς θα διαθέτει 20 Marder και όσα BMP-1 βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση. Δεν γίνεται αναφορά για «παραίτηση» από τη συμφωνία ενώ οι ίδιες πηγές ότι είναι θέμα λίγων μηνών να βρεθούν τα υπόλοιπα Τεθωρακισμένα.

Και εδώ όμως, οι πληροφορίες που έρχονται από τη Γερμανία προκαλούν σύγχυση.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποθέματα Marder, γι’ αυτό άλλωστε πρόκειται να σταλούν τα «ελληνικά» στην Ουκρανία. Σε ορισμένα δημοσιεύματα μάλιστα, τονίζεται ότι το στοκ που φέρεται να διαθέτει η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιηθεί και πως για να κατασκευαστούν νέα οχήματα θα πρέπει να υλοποιηθούν οι επενδύσεις – μαμούθ που ανακοίνωσε η Καγκελαρία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι πιθανότητες λοιπόν είναι ότι η Αθήνα θα κρατήσει τα 20 Marder που εντάσσονται στις Μονάδες του Έβρου και τα σχέδια για επιπλέον 20 σε πρώτη φάση και προμήθεια έως 100 Marder 1A3 από το Βερολίνο, δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να «ναυαγούν».