Στον Ισραηλινό Στρατό το βελτιωμένο Merkava Mk.5 «Barak», ξεκινά επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολόγηση



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου η τελευταία και ικανότερη έκδοση του άρματος μάχης Merkava (Merkava Mk.5 «Barak») έχει ενταχθεί στον Ισραηλινό Στρατό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολόγηση. Τις δοκιμές θα πραγματοποιήσει η 52η Επιλαρχία της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Ισραηλινού Στρατού. 

Η κύρια βελτίωση, σε σχέση με την έκδοση Mk.4, είναι η ενσωμάτωση βελτιωμένου ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Trophy. Το βελτιωμένο Trophy θα έχει καλύτερες επιδόσεις σε μια σειρά τομέων, ενώ θα μπορεί να εντοπίζει την πηγή της εκτόξευσης της απειλής γρηγορότερα και να διαβιβάζει τη θέση, μέσω δικτύου, σε φίλιες δυνάμεις έτσι ώστε η προσβολή να γίνεται άμεσα και από το καταλληλότερο μέσο.

Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην ενσωμάτωση κάμερας ημέρας και νύχτας με ικανότητα κάλυψης 360ο, για καλύτερη επίγνωση της κατάστασης, σύστημα απεικόνισης δεδομένων επί κάσκας (Iron Vision) για τον αρχηγό πληρώματος, παρόμοια με αυτή των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, βελτιωμένους αισθητήρες, που θα επιτρέπουν στο άρμα την πρόσκτηση στόχων ανεξάρτητα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ικανότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικού πολέμου, νέο υπολογιστή με ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών λειτουργιών, τεχνητή νοημοσύνη και βελτιωμένα σκοπευτικά για τον πυροβολητή και τον αρχηγό.