Μετά τα PzH 2000 στην Ουκρανία, “ιστορίες” για CAESAR και Puma



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 28 Δεκεμβρίου δημοσίευμα της γαλλικής LA FIGARO, εξ αφορμής της επισκέψεως του Γάλλου υπουργού Αμύνης Sébastien Lecornu στο Κίεβο την ημέρα εκείνη, αναφέρθηκε στο αίτημα των Ουκρανών να προσφερθεί ικανότητα επισκευών εργοστασιακού επιπέδου σε γαλλικά οπλικά συστήματα που έχουν παραχωρηθεί και ιδιαιτέρως στα αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR των 155 mm.

Οι Ουκρανοί ζητούν από τους Γάλλους να δημιουργηθεί η σχετική υποδομή στην χώρα, αντί της Πολωνίας, στην οποία θα πρέπει να μεταφέρονται τα προς επισκευή όπλα, διευθέτηση που απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά και ρίσκο, κατά την μετάβαση και επιστροφή στο μέτωπο. 

Σχετική υποδομή έχει δημιουργηθεί σε Σλοβακία και Πολωνία για την συντήρηση αμερικανικής και γερμανικής προελεύσεως οπλικών συστημάτων, κάτι που προφανώς δεν ικανοποιεί το Κίεβο. Η εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι εμπόλεμοι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν φυσιολογικές διαδικασίες συντηρήσεως σε επίπεδο μονάδος, με αποτέλεσμα αυξημένο ποσοστό συστημάτων εκτός υπηρεσίας.

Προκειμένου να αναδειχθεί με πειστικότητα η ανάγκη στον Γάλλο αξιωματούχο, του περιγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με τα CAESAR. Εκ των 18 πυροβόλων, ένα έχει καταστραφεί από απευθείας πλήγμα περιφερομένου πυρομαχικού Lancet, ενώ αριθμός εξ αυτών βρίσκεται εκτός ενεργείας επειδή αναμένει να υποβληθεί σε εργασίες συντηρήσεως. 

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε ζημιές του φορτηγού οχήματος επί του οποίου φέρεται το πυροβόλο, απαιτήσεις αντικαταστάσεως υποσυστημάτων του πυροβόλου ενώ η ταχεία φθορά των σηλήνων, λόγω των έντονων ρυθμών βολής επί καθημερινής βάσεως, απαιτεί την αντικατάσταση σωλήνων σύντομα. 

Μετά τις αναφορές για προβλήματα ταχείας φθοράς – καταπονήσεως άλλων τύπων πυροβόλων, όπως τα γερμανικά PzH 2000 και τα αμερικανικά Μ777, επιβεβαιώνεται ότι όπως και με το γαλλικό πυροβόλο, βασική αιτία είναι ο καθημερινός πολύ μεγάλος αριθμός βολών -που σημαίνει ταχεία εξάντληση του ορίου ζωής του κοίλου της κάννης των σωλήνων- και η συχνά εκτός προβλεπομένων παραμέτρων χρησιμοποίηση. Είχαμε αναλύσει το ζήτημα, ειδικώς στην περίπτωση των PzH 2000, όταν αυτό προέκυψε και αναπαρήχθη ευρέως στην Ελλάδα χωρίς όμως επαρκή εξήγηση.