Στασιμότητα στην διαπραγμάτευση για τα SPIKE NLOS



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 6 Ιανουαρίου, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM 97,8” (Δημήτρης Μιχαλέλης, Αμαλία Κάτζου) στην οποία θίχτηκαν θέματα όπως η τουρκική προκλητικότητα, οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ στην κατεύθυνση ευνοϊκών ρυθμίσων υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η λεγόμενη “αμυντική διπλωματία” κ.λπ.

Στην συνέντευξη, έγινε μία μόνο ερώτηση που αφορούσε εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένως για την περίπτωση της προμήθειας των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS, η οποία όπως είπε ο δημοσιογράφος «έχει “κακοφορμίσει”». Ο ΥΕΘΑ είπε ότι «έγινε μία αργόσυρτη διαπραγμάτευση», είναι ένα σύστημα για το οποίο υπάρχει απόλυτη επιχειρησιακή ανάγκη κι εκτίμησε ότι εντός Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, ο ΥΕΘΑ είπε: «Δεν είναι μόνο τι θα πάρεις αλλά πώς θα το υποστηρίξεις σε βάθος χρόνου, πώς θα εμπλέξεις ή θα εντάξεις σε κάποιο ποσοστό και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία ανάλογα με τις δυνατότητές της μπορεί να συνεισφέρει εν μέρει στην παραγωγή, την υποστήριξη στην Ελλάδα, στοιχείων αυτών των συστημάτων. Αυτή είναι τουλάχιστον η επιδίωξή μας σε κάθε σύμβαση. Κι από εκεί και πέρα βέβαια τα τεχνικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τους οικονομικούς όρους και το χρονοδιάγραμμα παραλαβής».

Το ότι ο δημοσιογράφος στάθηκε μόνο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ενδιαφέρθηκε για τις καθυστερήσεις, την στιγμή που αντίστοιχα διαμορφώθηκε η κατάσταση για το πολύ μεγαλύτερου ύψους πρόγραμμα των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, μας οδηγεί στην υπόθεση ότι επρόκειτο για προετοιμασμένη ερώτηση ώστε να περάσει ο ΥΕΘΑ συγκεκριμένο μήνυμα.

Ποιο ήταν αυτό; “Θέλουμε τους SPIKE NLOS αλλά θέλουμε εγχώρια ικανότητα υποστηρίξεως και εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας”. Αποδέκτης του μηνύματος, ήταν προφανώς η ισραηλινή πλευρά.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου ο ΥΕΘΑ επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Πέραν των όσων ανακοινώθηκαν επισήμως, μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι θίχτηκε συγκεκριμένα και η διαπραγμάτευση για τους SPIKE NLOS. Καθώς την επικοινωνία επεδίωξε ο Έλληνας υπουργός, ασφαλώς απέβλεπε στην προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μπορεί να ζητήθηκε και να έδωσαν οι Ισραηλινοί παράταση μηνός στην οικονομική προσφορά (έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2022) αλλά η ισραηλινή πλευρά δεν παρουσιάζει ουσιώδη αλλαγή στάσεως στα ζητήματα που ανέφερε στην ανωτέρω συνέντευξή του ο ΥΕΘΑ και τα οποία έφερε στην επιφάνεια ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ στις 9 Νοεμβρίου. Διαψεύστηκαν έτσι, δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στα τέλη του παρελθόντος Νοεμβρίου και μιλούσαν για υπέρβαση των προβλημάτων, καλλιεργώντας θετικό κλίμα εν όψει της εξετάσεως του προγράμματος στις 8 Δεκεμβρίου από τον πρωθυπουργό σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν των διαστάσεων της εξασφαλίσεως εγχώριας υποστηρίξεως και επισκευών του οπλικού συστήματος ή της αναλήψεως έργου από ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, εξακολουθούν να υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, λόγω μη ικανοποιήσεως απαιτήσεων του επιχειρησιακού χρήστη, δηλαδή του Ελληνικού Στρατού. Κατά πληροφορίες, επιδιώκεται και η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της συμβάσεως, στην οποία θεωρείται ότι υπάρχει “κρυφό κόστος” ή “υπερκοστολογήσεις”, σχετιζόμενα με το όχημα φορέα των εποχούμενων συστημάτων.