Προβληματισμός στην Τουρκία από την Δ.Υ.Κ. μας-Θωρακίζουν το TCG Anadolu με το sonar ARAS 2023



Γνωρίζοντας  οι Τούρκοι  τις πολύ μεγάλες  δυνατότητες των Ελληνικών Ειδικών δυνάμεων και φοβούμενοι ανορθόδοξη ενέργεια καταστροφής του TCG Anadolu από  άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων καταστροφών μας, θωρακίζουν αυτό με το sonar ARAS 2023, προκειμένου να έχουν έγκαιρη προειδοποίηση της απειλής.

Σε πρόσφατο άρθρο μας στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο, "Το TCG Anadolu με drone TB-3 Bayraktar παραδίδεται σε λίγες ημέρες στο τουρκικό ΠΝ", είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις δυνατότητές του. 

Το γεγονός ότι θα φιλοξενεί έως και 80 drones και θα ελέγχει μεταξύ 10 και 15 οπλισμένα ΤΒ-3 drones ταυτόχρονα, όπου σημειωτέον το κάθε ένα από αυτά μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, φέροντας  ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και οκτώ ημιενεργά κατευθυνόμενα πυρομαχικά λέιζερ με βεληνεκές έως 18 χιλιόμετρα, σε συγκερασμό με το ότι δύναται να μεταφέρει δύναμη ενός Τάγματος πεζοναυτών, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη  του  TCG Anadolu  στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, εντός των επόμενων ημερών , αναφέροντας τα εξής ενδιαφέροντα σε σχέση με τις δυνατότητες αυτοάμυνάς του:

"Το αμυντικό σύστημα Aras 2023 θα προστατεύει το TCG Anadolu από υποβρύχιες απειλές.

Παραδόθηκε το πιστοποιητικό που εκπόνησε ο εθνικός φορέας κατάταξης Türk Loydu του αποβατικού σκάφους πολλαπλών χρήσεων TCG Anadolu, το οποίο μετράει τις μέρες για να γίνει η ναυαρχίδα του τουρκικού ναυτικού.

Το TCG Anadolu μένει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο τουρκικό πολεμικό πλοίο που τεκμηριώθηκε από την εθνική νηογνώμονα αρχή , ενώ ενισχύθηκε με το αμυντικό σύστημα Aras 2023 κατά δυτών σαμποτέρ στο πλαίσιο αντιμετώπισης των υποβρύχιων απειλών.

Το τουρκικό αμφίβιο σκάφος επίθεσης (LHD) TCG Anadolu, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2015, αναμένεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ναυτικού το 2023. Το TCG Anadolu, το οποίο έχει δοκιμαστεί επιτυχώς με όλα τα είδη ναυτικών αεροσκαφών που προσγειώνονται και απογειώνονται, μπορεί να μεταφέρει 8 πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αμφίβιες επιχειρήσεις ή οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως το Bayraktar Kızılelma.

Το TCG Anadolu, το οποίο αναπτύχθηκε για την εντατική χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το έργο F35, πιστοποιήθηκεί από τον εθνικό νηογνώμονα Türk Loydu και θα φέρει την τουρκική σημαία.

Η τελετή  πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Sedef Shipyard.  Ο Cem Melikoğlu Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Türk Loydu Foundation, δήλωσε ότι ο Türk Loydu έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε περισσότερα από 200 στρατιωτικά έργα σε 26 χρόνια και ότι είναι περήφανοι και χαρούμενοι με το TCG Anadolu.

Ο Metin Kalkavan, Διευθύνων Σύμβουλος της Sedef Shipyard, δήλωσε ότι είναι περήφανος που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το απαιτητικό και πρωτοποριακό έργο.

ΑRΑΣ 2023 

Από την άλλη, το Aras 2023, που κατασκευάστηκε με εγχώριους και εθνικούς πόρους, εγκαταστάθηκε ως αμυντικό σύστημα έναντι επίθεσης δυτών στο TCG Anadolu.

Το Aras 2023, που αναπτύχθηκε από την ARMELSAN, προστατεύει το TCG Anadolu, το οποίο θα βρίσκεται  με περιοχές κοντά στην ακτή ή σε λιμάνι, από επιθέσεις που μπορεί να προέρχονται από υποβρύχιες απειλές. Αυτό το αμυντικό σόναρ μπορεί να ανιχνεύσει πότε δύτες πλησιάζουν κάτω από το νερό. "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι θωρακίζουν το TCG Anadolu για προστασία κατά δολιοφθοράς προερχόμενη από δύτες με το σύστημα sonar ARAS 2023.

Τι εξάγεται από αυτό;

Ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν να  το χρησιμοποιήσουν όχι  μόνο ως  μια  θα λάσσια πλατφόρμα από όπου θα ενεργούν τα UCAV BAYRAKTAR TB-3 και KIZILELMA, από  ασφαλή απόσταση από τον εχθρικό στόχο, νησί, αλλά και για την πραγματοποίηση αποβατικής ενέργειας πλέοντας  πολύ κοντά σε αυτό.

Γνωρίζοντας  οι Τούρκοι  καλά τις πολύ μεγάλες  δυνατότητες των Ελληνικών Ειδικών δυνάμεων και φοβούμενοι ανορθόδοξη ενέργεια καταστροφής του TCG Anadolu από  άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών μας, θωρακίζουν αυτό με το sonar ARAS 2023, προκειμένου να έχουν έγκαιρη προειδοποίηση για να προλάβουν να αντιδράσουν σε τέτοια περίπτωση.

Η ύπαρξη πολλών νησιών μας στο Αιγαίο σε συγκερασμό με τις  δυνατότητες των  drone και του Τάγματος Πεζοναυτών που θα φιλοξενούνται στο TCG Anadolu, μας ωθούν στη σκέψη της δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων .

Τα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά,  το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα, το οποίο εντός ολίγων ημερών θα "σκεπάζει" την επικράτεια της χώρας μας από το Τριεθνές του Έβρου, μέχρι την Στρογγύλη.