Τουρκικός τύπος: Η Ελλάδα ετοιμάζει πολυεπίπεδη μονάδα με UCAV για να σκεπάσει το Αιγαίο"-Ο πόλεμος των drones μόλις ξεκίνησε



Τι ανησυχεί την τουρκική ηγεσία από την βάση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Ελλάδος και ΗΠΑ στην Λάρισα; Αμερικανικά και Ισραηλινά UCAV στο στόχαστρο της χώρας μας

Όλα τα ζυγίζουν και όλα τα μετράνε οι Τούρκοι, αφού πιθανότατα ετοιμάζονται να μας προκαλέσουν στο μέγιστο βαθμό σε ολόκληρη την περιοχή της αποκαλούμενης “ Γαλάζιας Πατρίδας” , ειδικά νοτίως της Κρήτης.

Τώρα στο στόχαστρο είναι η νέα μονάδα με αμερικανικής κατασκευής drones, που ετοιμάζει το ΓΕΕΘΑ στην Λάρισα, αναφέροντας επί λέξη ότι “η Ελλάδα θα προμηθευτεί MQ-9 που είναι ικανά να πετούν 40 ώρες. Με λίγα λόγια τα τουρκικά UAV θα έχουν πάντα έναν ανίκητο «αδελφό» πάνω από το κεφάλι τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να παραδοθούν τρία επιπλέον αμερικανικά MQ-9 στην έκδοση Reaper, δηλαδή επιθετικού τύπου που μπορούν να μεταφέρουν μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.800 κιλών.

Αυτό σημαίνει 7 έως 10 πυραύλους.

Ο σχεδιασμός του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν είναι απλώς να αγοράσει μερικά UAV για να αποκρούσει τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά να δημιουργήσει μια μονάδα UAV με πολυεπίπεδο επιχειρησιακό στυλ”.

Οι ίδιες τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για το ενδεχόμενο απόκτησης τριών επιπλέον HERON σε επίπεδο UCAV, δηλαδή της έκδοσης μάχης με πυραύλους.
Στόχος είναι να αγοραστούν επίσης και τα ισραηλινά HERON που πετούν επί μισθώσει από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όταν λήξουν τα συμβόλαια μίσθωσης τους, ενώ επίσης σχεδιάζεται να αναπτυχθούν όλα τα ελληνικά UAV-UCAV από τη νήσο Σκύρο στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα”, καταλήγει το άρθρο.

Ως γνωστόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκσυγχρονίζουν την 110η αεροπορική βάση στη Λάρισα, με συνολική επένδυση 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη φιλοξενία τεχνολογικά προηγμένων πλατφορμών.

Τι προκαλεί άραγε ανησυχία στην Τουρκία που διαθέτει UCAV Akinci και Kizilelma;
Οι Τούρκοι φοβούνται δύο πράγματα από την βάση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Ελλάδος και ΗΠΑ στην Λάρισα.

Α. Την ευρεία χρήση από τους Αμερικανούς συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών στα τουρκικά drone από αέρος. Το ίδιο τρέμουν και για τα drones τους, που έχουν δορυφορική καθοδήγηση ( SATCOM), αφού οι αμερικανικοί δορυφόροι είναι χιλιάδες μαζί με τους ρωσικούς στο διάστημα, ελέγχοντας τα πάντα.

Β. Την απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία μη επανδρωμένων αμερικανικής κατασκευής, εγνωσμένης αξίας στα πεδία των μαχών, με τα οποία η Αθήνα θα απειλεί ακόμα και τουρκικές πόλεις όπως η Σμύρνη ή η Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση κρίσης.

Επίσης αυτό που καίει πάντα την τουρκική στρατιωτική ηγεσία είναι οι ελληνικές δυνατότητες για κτυπήματα σε αεροδρόμια όπως το Ντάλαμαν (απέναντι από την Ρόδο) και το Μπαλικεσίρ.

Ο πόλεμος των drones, είναι τρομερά σημαντικό στα όποια τουρκικά σχέδια, και όσο ταχύτερα μπορέσουμε να αποκτήσουμε επιθετικά εναέρια οχήματα εγνωσμένης αξίας, τόσο το χειρότερο για τους Τούρκους.