Πολεμικό Ναυτικό: ΜΑΤ από τους ναυάρχους – Βλέπουν και Τype 214 και Type 212 υποβρύχια και τα 218 με βαλλιστικούς;



Πολεμικό Ναυτικό: ΜΑΤ από τους ναυάρχους καθώς φαίνεται πως βλέπουν και Τype 214 και Type 212 και Type 2018 υποβρύχια, με τα τελευταία να διαθέτουν ένα στοιχείο που τα κανει πονοκέφαλο για την Τουρκία.

Ξεκίνησε η συζήτηση και για την ανανανέωση του στόλου των ελληνικων υποβρυχίων.

Εκτός των τεσσάρων Type 214 και των δύο Type 209 που έχει εκσυγχρονίσει, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον τέσσερα με έξι νέα υποβρύχια επιβέδου 214.

Να σημειωθεί πως η απόφαση για τα 214 της Ελλάδας αφορούσε και την όψιον για δύο ακόμα 214 τύπου Παπανικολής, μια όψιον την οποία η Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης δεν ενεργοποίησε ποτέ.

Και ενώ τα 214 έχουν γινει πονοκέφαλος για την Τουρκιά, τα Type 212, τα οποία η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει ως ενδιάμεση λύση, διαθέτουν ένα συγκεκριμενο χαρακτηριστικό που θα προσθέσει παραπάνω πίεση στο τουρκικό επιτελείο.

Τα 212 είναι ικανά να λειτουργούν σε νερά με βάθος μόλις 17 μέτρων. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να πλησιάζουν πολύ κοντά σε παραλίες και να μεταφέρουν γρήγορα και μυστικά καταδρομείς σε αυτές.

Στα παραπάνω να προστεθεί και η πρόσφατη επίσκεψη της ThyssenKrupp Marine Systems στο ΓΕΝ, όπου στο τραπέζι έπεσαν και τα Type 218 (σ.σ. σαν και τα υποβρύχια που απέκτησε η Σιγκαπούρη).

Τα γερμανικα Type 218 με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους στην Αν. Μεσόγειο έχουν πολλούς υποστηρικτές στο ΓΕΕΘΑ.

Αν και παλαιότερα τα 216 είχαν κοπει από το Πολεμικό Ναυτικό λόγω μεγαλύτερου μεγέθους, που δεν θα τα άφηνε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο Αιγαίο, η ανάγκη παρουσίας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αλλάξει τα θέλω του Π.Ν..

Να σημειωθεί πως τα Type 212 διαθέτουν την δυνατότητα εξοπλισμού με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τα εως σήμερα δεδομένα φωτογραφίζουν την διάθεση του Π.Ν. να αποκτήσει 2+2+2 υποβρύχια.

Τα πρώτα δύο θα μπορούσε να είναι μεταχειρισμένα 212, μετά θα ακολουθήσουν δύο 214 και τέλος τα 218.