Έρχεται ρωσική "καταιγίδα"! Στη Μεσόγειο φρεγάτα οπλισμένη με Zircon



Επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού ναυτικού για την παρουσία της Ρωσίας στη Μαύρη και στην Αζοφική Θάλασσα- Ρωσική φρεγάτα οπλισμένη με Zircon θα εισέλθει στη Μεσόγειο, ενώ της έχει ανατεθεί αποστολή στον Ινδικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι Στρατιωτικές Ναυτικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λένε ότι η Ρωσία έχει τρία πολεμικά πλοία σε υπηρεσία μάχης στη Μαύρη Θάλασσα και δύο πλοία στην Αζοφική Θάλασσα.

Υπάρχουν 3 ρωσικά πλοία σε πολεμική υπηρεσία στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν τις θαλάσσιες επικοινωνίες, διατηρώντας 2 πλοία σε υπηρεσία μάχης στην Αζοφική Θάλασσα.

Υπάρχουν 9 ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων 5 μεταφορέων πυραύλων κρουζ Kalibr και συνολικά 76 πυραύλους.

Την περασμένη ημέρα, προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε η διέλευση μέσω του στενού Kerch-Yenikale:

προς την Αζοφική Θάλασσα: 23 πλοία, 5 από αυτά κινούνταν από το στενό του Βοσπόρου.
προς τη Μαύρη Θάλασσα: 18 πλοία, εκ των οποίων τα 6 συνέχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση του Στενού του Βοσπόρου.

Το Πολεμικό Ναυτικό σημείωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση του 1974 για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) απενεργοποιώντας τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) σε πολιτικά σκάφη στην Αζοφική Θάλασσα.

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη ένα πολεμικό πλοίο οπλισμένο με νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon να αναπτυχθεί σε αποστολή στον Ατλαντικό και στον Ινδικό Ωκεανό, σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα και προειδοποίηση προς τη Δύση ενάντια στην κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη της φρεγάτας φαίνεται να έχει σκοπό να έχει τον μέγιστο δυνατό δημόσιο αντίκτυπο, δεδομένου ότι η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Μαζί με τον Σόιγκου, ο Πούτιν απευθύνθηκε στον Ιγκόρ Κροχμάλ, διοικητή της φρεγάτας που φέρει το όνομα «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Γκορσκόφ» - και του υπενθύμισε ότι το πλοίο ενώ βρίσκεται στην αποστολή είναι οπλισμένο με υπερηχητικά όπλα Zircon - ξανά σε ένα συντονισμένο μήνυμα που αποκάλυψε την ανάπτυξη στο κοινό για πρώτη φορά.

«Αυτή τη φορά το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο υπερηχητικό σύστημα πυραύλων - "Zircon" - ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει», είπε ο Πούτιν. «Θα ήθελα να ευχηθώ στο πλήρωμα του πλοίου καλή επιτυχία στην υπηρεσία του για το καλό της Πατρίδας».

Το πλοίο αναμένεται επίσης να εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα κάποια στιγμή κατά την αποστολή του στον Ατλαντικό, αν και το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού παραμένει ασαφές.

«Αυτό το πλοίο, οπλισμένο με «Zircon», είναι ικανό να πραγματοποιήσει ακριβή και ισχυρά πλήγματα κατά του εχθρού στη θάλασσα και στη στεριά», είχε απαντήσει ο Σόιγκου στην ανακοίνωση του Πούτιν. Ο αρχηγός άμυνας τόνισε επίσης ότι το Zircon είναι αήττητο, ικανό να αποφύγει οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στον κόσμο λόγω της υποτιθέμενης ικανότητάς του να πετά με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου.

Όλα αυτά ακολουθούν τις περσινές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Sarmat – ενός διηπειρωτικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές – που επιβεβαιώθηκαν σε βίντεο με μεγάλη δημοσιότητα. Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση να μην εμπλέκεται περισσότερο στην Ουκρανία, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει την αντιαεροπορική άμυνα Patriot να μεταφερθεί στο Κίεβο.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ισχυριστεί ότι κανένα αμερικανικό στρατό δεν θα επανδρώνει τις μπαταρίες Patriot, αλλά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος -τουλάχιστον έξι ή περισσότεροι μήνες- για να εκπαιδευτεί το ουκρανικό προσωπικό στην επιχείρηση των Patriot.