Μεντβέντεφ: «Σύντομα οι πύραυλοι Zircon θα είναι κοντά στις ακτές του ΝΑΤΟ»



Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι υπερηχητικοί πύραυλοι θα βρίσκονται σύντομα κοντά στις ακτές του ΝΑΤΟ, μετά από ένα βίντεο που κοινοποίησε η αμερικανική πρεσβεία εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους Ρώσους που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το δώρο για το νέο έτος, ένα πακέτο με πυραύλους Zircon, αναχώρησε χθες για τις ακτές των χωρών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην αποστολή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενός πολεμικού πλοίου με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ στον Ατλαντικό.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

«Χαρείτε το, λοιπόν! Θα συνετίσουν οποιονδήποτε αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία και τους συμμάχους μας».

Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος έκανε τα πιο πάνω σχόλια μετά τη δημοσιοποίηση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία ενός βίντεο που χαρακτήρισε «έκκληση προς τον λαό της Ρωσίας».

Το βίντεο διάρκειας 50 δευτερολέπτων περιελάμβανε εικόνες από τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει εκεί «δεν σας αξίζει».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε έναν από εσάς που προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα πιο ειρηνικό μέλλον», ανέφερε το βίντεο, δείχνοντας μια εικόνα του συνθήματος «Όχι στον πόλεμο» στα ρωσικά.

Το βίντεο έδειχνε εικόνες σοβιετικών κοσμοναυτών, συγγραφέων όπως ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ηγετών όπως ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπόρις Γέλτσιν. Ο Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε.

Ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν, ξέσπασε εναντίον του βίντεο, περιγράφοντας την αμερικανική κυβέρνηση ως κυνικά «φρικιά» και «καθάρματα» που, όπως είπε, χρησιμοποιούν τα κόλπα του ναζιστή προπαγανδιστή Γιόζεφ Γκέμπελς.