Εκσυγχρονισμός Πυροβολικού: Καθυστερήσεις για 170 εκατομμύρια ευρώΣτα κορυφαία εξοπλιστικά προγράμματα για τον Στρατό Ξηράς συγκαταλέγεται και ο εκσυγχρονισμός του Πυροβολικού Μάχης. Κύρια προγράμματα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 αλλά και των MLRS M-270. Σε αμφότερα τα δυο προγράμματα παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των φορέων – εκτοξευτών προβλέπεται και η απόκτηση νέων πυρομαχικών.

Μολονότι για τον εκσυγχρονισμό των MLRS M-270 του Πυροβολικού Μάχης απαιτούνται λίγο παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ συμπεριλαμβανομένων και του κόστους των πυρομαχικών, εντούτοις στον εκσυγχρονισμό των ΠΕΠ RM-70 στο κορυφαίο τεχνολογικό VAMPIRE το κόστος με πυρομαχικά είναι 170 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 20 διαφορετικές συναντήσεις τα τελευταία έτη μεταξύ διαφορετικών εμπλεκόμενων εταιρειών και επιτελών του Πυροβολικού Μάχης και της ΓΔΑΕΕ και ενώ όλοι το προκρίνουν ως λύση καθυστερεί δραματικά. Όπως ανέφερε πρώτο το defencereview.gr εκτελέστηκαν επιτυχείς βολές με RM-70 VAMPIRE και τις νέες ρουκέτες στα 40 km με απόλυτη επιτυχία και κυρίως ακρίβεια πυρών. Η ευστοχία ήταν υποδειγματική και η Διεύθυνση Πυροβολικού άμεσα ενημέρωσε για το άκρως επιβεβλημένο πρόγραμμα τα προϊστάμενα κλιμάκια διοικήσεως ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ.

Aποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος και του DefenceReview.gr το πρόγραμμα ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συνόλου των εκτοξευτών RM-70. Το κόστος για τα πυρομαχικά ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με συμπαραγωγή στο εργοστάσιο του Λαυρίου και τη σερβική EDePro την αναβάθμιση (στην ουσία είναι μια εντελώς νέα ρουκέτα) ενός μεγάλου αποθέματος υφιστάμενων JROF με βάση τη τεχνική διαμόρφωση της ρουκέτας G-2000. Από τη σημερινή ρουκέτα μένουν τα πτερύγια πτήσης, η πολεμική κεφαλή και ο πυροσωλήνας και το νέο στοιχείο που αλλάζει είναι ο πυραυλοκινητήρας και το προωθητικό γέμισμα για διπλασιασμό του βεληνεκούς.  

Το συνολικό πακέτο εκσυγχρονισμού οχημάτων – εκτοξευτών και πυρομαχικών ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ώστε να μεγιστοποιηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία τόσο επί των νέων ρουκετών όσο και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως με λιγότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ το Πυροβολικό Μάχης βελτιώνεται καθοριστικά ενώ σε εθνικό επίπεδο αποκτάται κρίσιμη τεχνογνωσία για άλλα προγράμματα και διασφαλίζεται συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Για περίπου μια δεκαετία το Πυροβολικό ζητά επιτακτικά τον εκσυγχρονισμό των ΠΕΠ. Λύσεις εξετάστηκαν και εν τέλει προκρίθηκε το RM-70 VAMPIRE ως η πιο βέλτιστη από πλευράς κόστους – οφέλους. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν δραματικές καθυστερήσεις και μην υπάρχει συμβασιοποίηση στο πρόγραμμα.