Τούρκος Ναύαρχος απολογείται για την εξαφάνιση του τουρκικού Στρατού στον σεισμό – Αφαντοι 24 ώρες γιατί φοβούνταν επίθεση;



Τούρκος Ναύαρχος απολογείται στους Τούρκους πολίτες που διαμαρτύρονται για την αργή αντίδραση του τουρκικού Στρατού στον σεισμό.

Ο Τσιχάτ Γιαϊτσί, Τούρκος ναύαρχος ε.α. σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή του προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν άργησε να αντιδράσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, μετά τους δύο σεισμούς των 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο ενώ στο σεισμό της Σμύρνης το 2020 καταστράφηκαν 17 κτίρια, στους δύο πρόσφατους δολοφονικούς σεισμούς έχουν καταστραφεί 10.000 κτίρια ενώ «ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό είναι 13,5 εκατομμύρια».

«Τόσο μεγάλη καταστροφή δεν έχει ξαναδεί ποτέ στον κόσμο! Σε τέτοιες καταστροφές μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να σφίξουμε γύρω από το κράτος μας, χωρίς τη διάκριση εξουσίας-αντιπολίτευσης. Δεν είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτήν την καταστροφή! Η Πολιτεία και το Έθνος ανήκουν σε όλους μας!», υπογράμμισε.

Ωστόσο, «ως ναύαρχος, πρώην μέλος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαβάζω και ακούω ότι γίνονται άδικες επικρίσεις κατά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά ως ναύτης παρακολουθώ με θυμό και έκπληξη τις επικρίσεις κατά του τουρκικού Ναυτικού, μεταμφιεσμένες σε αυτονόητες συμβουλές, που γίνονται για λαϊκιστικούς σκοπούς», συμπλήρωσε ο Τσιχάτ Γιαϊτσί.

Ο Τσιχάτ Γιαϊτσί εξηγήσε εν συντομία το μοντέλο συμπεριφοράς της TAF (Turkish Armed Forces) τονίζοντας ότι «λαμβάνει άμεσα μέτρα καταστροφής και έκτακτης ανάγκης».

«Ελέγχει πρώτα την κατάσταση των δικών τους στρατευμάτων. Εκτελεί μελέτες εκτίμησης ζημιών με απώλειες ζωών, τραυματίες και αγνοούμενους προσωπικού», τόνισε για τις πρώτες αντιδράσεις του τουρκικού Στρατού.

Οπως σημείωσε, τα παραπάνω γίνονται για να αποτρέψει ο τουρκικός Στρατός το να έχει η χώρα «αμυντική αδυναμία σε τέτοια γεγονότα».

«Κάποιοι λένε επίτηδες “γιατί δεν έφυγαν τα πλοία σε μια ώρα”, χωρίς να γνωρίζουν τη λειτουργία του Πολεμικού Ναυτικού και τις διαδικασίες ετοιμότητας των πλοίων. Μάλλον πιστεύουν ότι τα πλοία είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στους σεισμούς με όλο τους το προσωπικό και τον εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης! Τα πλοία μας περιμένουν στο λιμάνι με το 1/4 του προσωπικού και γενικά, ο χρόνος επιχειρησιακής ετοιμότητας είναι τουλάχιστον τέσσερις ώρες σε καιρό ειρήνης», συμπλήρωσε ο Τσιχάτ Γιαϊτσί.

Πάντως ο Τούρκος ναύαρχος σε άλλο σημείο της δήλωσής του ανέφερε πως «αμφίβια και άλλα είδη πλοίων, ειδικά τα TCG SANCAKTAR και TCG BAYRAKTAR (…) μέσα σε 24 ώρες από τον σεισμό μεταφέρθηκαν από τις βάσεις τους στο Ισκεντουρούμ (Χατάι)».