Αμυντική Βιομηχανία: Κινητικότητα και προσδοκίες - Οι κινήσεις Γάλλων και ΙταλώνΣε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που ετοιμάζονται να επισκεφτούν τα ναυπηγεία της Naval στη Γαλλία. Εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ σήμερα το απόγευμα με ομιλητή τον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά. Συμφωνίες συνεργασίας θα υπογράψουν επίσης σήμερα το μεσημέρι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Fincantieri και ελληνικές εταιρείες στα πλαίσια διεκδίκησης των κορβετών

Γιώργος Μιχαηλάρης

Ηεγχώρια αμυντική βιομηχανία αναμένει μέσα στο 2023 να βρεθεί σε ρότα ανάπτυξης στην πράξη πλέον και όχι μόνο στα λόγια καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια ανακοινώθηκαν και ξεκίνησαν πολλά νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της.

Αναμενόμενο λοιπόν να προσδοκά κάτι περισσότερο και πιο χειροπιαστό πλέον από το «στηρίζουμε την αμυντική βιομηχανία» ώστε να πάρει μπροστά και να αναπτυχθεί.

Αν και όπως αναμενότανε η προεκλογική περίοδος έχει παγώσει ουσιαστικά τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και κυρίως αυτό των κορβετών και της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ εντούτοις στο τελευταίο προγραμματισμένο ΚΥΣΕΑ πήρε έγκριση το πολύπαθο πρόγραμμα απόκτησης των 27 ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos για τον Στρατό Ξηράς αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και για το Πολεμικό Ναυτικό σε μικρότερη αξίας.

Αυτό που έγινε γνωστό καθώς δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ώστε να δοθεί το πράσινο φώς από την κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής ελληνικών εταιρειών μια συμμετοχή που θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές εταιρείες
Το στίγμα τους πάντως θα δώσουν οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου στη ετήσια εκδήλωση σήμερα Δευτέρα το απόγευμα του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) στη ΛΑΕΔ με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο ΣΕΚΠΥ ως ο μεγαλύτερος και πολυπληθέστερος εκπρόσωπος του κλάδου έδωσε αγώνα όλο τον προηγούμενο χρόνο για τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία δεν υπήρξε καμία πρόνοια για συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Αποκορύφωμα ήταν οι υπογραφές και οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφτηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ναυτικής έκθεσης Euronaval στα πλαίσια του προγράμματος των φρεγατών FDI.

Και η δράση του ΣΕΚΠΥ δεν σταματά σε αυτό, καθώς διοργανώνει μαζί με τη Naval επίσκεψη Ελληνικών επιχειρήσεων στα γαλλικά ναυπηγεία της Lorient στα μέσα του Μαρτίου για συναντήσεις B2B με τη συμμετοχή να αυξάνεται καθημερινά έχοντας ξεπεράσει τις 30.

Μένει να δούμε αν θα ανακοινωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης κάτι περισσότερο στην εκδήλωση της Δευτέρας, η οποία μάλιστα έχει πιεστεί στο θέμα των εξοπλιστικών από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την μη συμμετοχή της ΕΑΒΙ αλλά και την εξαγγελία ότι θα επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμβάσεις.

Σταθερά τα αιτήματα
Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα του ΣΕΚΠΥ εδώ και 11 χρόνια αποτελεί για την ανάπτυξη της ΕΑΒΙ και συγκεκριμένα:

Δημιουργία Κρατικής Δομής σε επίπεδο υφυπουργείου ή γραμματείας τουλάχιστον, αποκλειστικά υπεύθυνου για την ΕΑΒΙ
Ελάχιστο ποσοστό 30% βιομηχανικών επιστροφών από τους εξοπλισμούς.
Συμμετοχή της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα.
Όπως φάνηκε ειδικά για τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ σε ποσοστό 30% το οποίο συμπεριέλαβαν στις πρόσφατες προτάσεις που κατέθεσαν Γάλλοι και Ιταλοί για το πρόγραμμα των κορβετών είναι κάτι εφικτό και στα διεθνή πλαίσια.

Οι Γάλλοι της Naval μάλιστα στις επισκέψεις τους σε ΓΔΑΕΕ και ΓΕΝ τη προηγούμενη εβδομάδα μαζί με εκπροσώπους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έθεσαν το ποσοστό πιο ψηλά, καθώς έχουν ήδη συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες και σκοπεύουν να τις επεκτείνουν.

Οι συμφωνίες της Fincantieri
Οι Ιταλοί της Fincantieri από την άλλη τη Δευτέρα το μεσημέρι  δίνουν τη δική τους απάντηση, καθώς σε συνεργασία με την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα έχουν ανακοινώσει ότι θα υπογράψουν σήμερα το μεσημέρι  στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφωνίες συνεργασίας (ΜοU) με ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση όπως έχουν ανακοινώσει θα παρευρίσκονται οι ιταλικές εταιρείες MBDA Italy και Electronica, που μαζί με τις Fincantieri, Leonardo και ONEX αποτελούν τους κύριους πρωταγωνιστές στην κατασκευή των νέων κορβετών του ΠΝ, σε περίπτωση επιλογής της συγκεκριμένης κορβέτας από την Ελληνική Πολιτεία.

«Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν, επιβεβαιώνουν στην πράξη την υλοποίηση των επιταγών της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑBΣ) και η συνεργασία μεταξύ των Ιταλικών και Ελληνικών εταιρειών αναμένεται να είναι μακρόπνοη και να εξυπηρετήσει πληθώρα μελλοντικών προγραμμάτων» σημειώνουν στο κάλεσμα.

Δημιουργεί βέβαια ερωτηματικό πως τα ναυπηγεία, που ναι μεν θα αποτελούν κύριο κορμό για τις κορβέτες σε περίπτωση ανάληψης του προγράμματος από τη Fincantieri, εμπλέκονται και σε συμφωνίες για τα υπόλοιπα πέραν της ναυπήγησης όπως ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που εκπροσωπούν ιταλικές εταιρείες που θα υπογράψουν.