Εντατικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ δια μέσω Ελλάδος για τον πόλεμο στην Ουκρανία



“Eagle Royal 23”: Ασκήσεις του ΝΑΤΟ με πραγματικά πυρά στα νοτιοανατολικά της Ρουμανίας

Στα πλαίσια του εκ περιτροπής σχηματισμού από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών,  στρατιωτικός εξοπλισμός των χερσαίων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής - άρματα μάχης "Abrams" και οχήματα μάχης "Bradley" - μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, για προωθηθούν όποτε απαιτηθεί στην Ουκρανία.

«Αναχώρησαν από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου «Captain Petko Chelnik» στις 4:50 μ.μ.» , σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Γαλλίας που συμμετέχουν σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία,  πραγματοποιούν στρατιωτική άσκηση  για να δοκιμάσουν την άμυνα της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας 30 εθνών.

Στις κοινές ασκήσεις μάχης Eagle Royal 23, στο πεδίο εκπαίδευσης της Μαύρης Θάλασσας στο Capu Midia,  συμμετέχουν περίπου 350 στρατιώτες πολυεθνικών ομάδων μάχης που θα εξασκηθούν στη βολή πραγματικών πυρομαχικών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας είπε ότι, ο στόχος των ασκήσεων είναι να δοκιμαστεί η «διαλειτουργικότητα των συστημάτων πυροβολικού» του ΝΑΤΟ, σε ένα φανταστικό σενάριο συλλογικής άμυνας του Άρθρου 5 στη νοτιοανατολική επικράτεια της συμμαχίας.

Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι κεντρικό στην ιδρυτική του συνθήκη. Η ρήτρα απαιτεί από κάθε μέλος της συμμαχίας, να έρθει στη βοήθεια οποιουδήποτε συμμάχου το ζητήσει. Το άρθρο 5 επικαλέστηκε μόνο μία φορά: από τις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001.

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ με πραγματικά πυρά
Περίπου 350 στρατιώτες με 60 οχήματα από τη γαλλική συντονισμένη ομάδα του ΝΑΤΟ, την Ταξιαρχία Τακτικής Πυραύλων A.I. Cuza και την Αεροπορική Μεραρχία Στρατού  των ΗΠΑ διεξάγουν άσκηση ζωντανών πυρών Eagle Royal 23 στο Capu Midia (Κομητεία Constanta), στα νοτιοανατολικά της Ρουμανίας. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία Τύπου του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο στόχος της άσκησης Eagle Royal είναι να δοκιμαστεί η αλληλεπίδραση των συστημάτων πυροβολικού, ως μέρος της επιχείρησης συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ σύμφωνα με ένα πλασματικό σενάριο που βασίζεται στο Άρθρο 5 (Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας της Ουάσιγκτον), στη νοτιοανατολική πλευρά της συμμαχίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2022, οι Συμμαχικοί Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, συμφώνησαν να ιδρύσουν τέσσερις ακόμη πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. 

Η ίδρυση τεσσάρων ακόμη ομάδων μάχης, μαζί με την ενίσχυση των υφιστάμενων τεσσάρων ομάδων μάχης στα βορειοανατολικά, επέκτεινε την εμπρός παρουσία της Συμμαχίας κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ –από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια έως τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο– και ουσιαστικά διπλασίασε τον αριθμό στρατευμάτων στο έδαφος. 

Να αναφέρουμε ότι, στα τέλη του περασμένου μήνα, περίπου 600 Γάλλοι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στη Ρουμανία πραγματοποίησαν επίσης ασκήσεις ζωντανής μάχης για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυτή η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πεδίο εκπαίδευσης κοντά στην ανατολική πόλη Smardan της Ρουμανίας και συμμετείχαν περίπου 200 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γαλλικών αρμάτων μάχης Leclerc.

Τον Ιανουάριο, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αεροσκάφη επιτήρησης στη Ρουμανία, από όπου θα πετάξουν αποστολές για αρκετές εβδομάδες για να παρακολουθούν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ως άμεσο αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Ρωσίας, η οποία αντανακλά ένα μοτίβο επιθετικών ενεργειών εναντίον των γειτόνων του και της ευρύτερης διατλαντικής κοινότητας. Η Ρωσία θεωρείται η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο.

Μετά την  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Σύμμαχοι έστειλαν επιπλέον πλοία, αεροπλάνα και στρατεύματα στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας περαιτέρω την αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας. 

Αυτό περιλαμβάνει χιλιάδες πρόσθετους στρατιώτες στις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ, μαχητικά αεροσκάφη για την υποστήριξη αποστολών αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, ενισχυμένες ναυτικές δυνάμεις στη Βαλτική και τη Μεσόγειο Θάλασσα, αυξημένη συνολική ετοιμότητα στρατευμάτων και για πρώτη φορά ανάπτυξη του στοιχείου υψηλότερης ετοιμότητας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ προς τη Ρουμανία.