Προάγγελος εξελίξεων; Το ΝΑΤΟ έστειλε ιπτάμενα ραντάρ στη Ρουμανία



Ανήκουν σε στόλο 14 αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ με έδρα το Geilenkirchen της Γερμανίας

Αεροσκάφη επιτήρησης του ΝΑΤΟ περιπολούν στον ουρανό πάνω από τη Ρουμανία, παρακολουθώντας τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ αναφέρει δημοσίευμα της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αυτό, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τρία αεροσκάφη επιτήρησης E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας για να υποστηρίξει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και να παρακολουθεί τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα.

Το αεροσκάφος AWACS μπορεί να παρακολουθεί και να ανιχνεύει αεροσκάφη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας το ιδανικό για να βοηθήσει στη φύλαξη του συμμαχικού εναέριου χώρου. Μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία νέων πολυεθνικών ομάδων μάχης και ενισχυμένων συστημάτων αεράμυνας, καθώς και με την ανάπτυξη πρόσθετων μαχητικών, αεροσκαφών επιτήρησης και τάνκερ. Σε περίπτωση κρίσης, τα αεροσκάφη AWACS θα έδιναν σε αυτά στοιχεία κρίσιμης σημασίας, όπως επίγνωση της κατάστασης, βοηθώντας τα να υπερασπιστούν το συμμαχικό έδαφος.

Τα αεροσκάφη έφτασαν στο Βουκουρέστι στις 17 Ιανουαρίου 2023 και η ανάπτυξη θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ανήκουν σε στόλο 14 αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ με έδρα το Geilenkirchen της Γερμανίας.

Ο Ταγματάρχης της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Christian Brett, Αξιωματικός Δημοσίων Υποθέσεων δήλωσε σχετικά:«Από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, πραγματοποιούμε αυτού του είδους τις πτήσεις επιτήρησης πάνω από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Αυξήσαμε τις ώρες πτήσης μας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, για να παρέχουμε στους διοικητές και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στο έδαφος και στον αέρα. Αυτό είναι ένα σημάδι της επαγρύπνησης και της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ο Αντισυνταγματάρχης Denis, αξιωματικός τακτικής AWACS της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει χαρακτηριστικά:«Έτσι το AWACS είναι βασικά ένας ιπτάμενος σταθμός διοίκησης και ελέγχου. Διαθέτει ραντάρ στο σκάφος. Έχει επίσης πολλές δυνατότητες ανίχνευσης επί του σκάφους, και έχει πολλά συστήματα επικοινωνίας. Έτσι μπορούμε βασικά να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες και να τις διανείμουμε στους συνεργάτες που έχουμε. Αυτό θα μπορούσε να είναι αερομεταφερόμενοι εταίροι, αλλά και εταίροι στο έδαφος».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Έτσι με το ραντάρ μας, μπορούμε να ανιχνεύσουμε μακριά και θα δημιουργήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ραντάρ. Πως είναι; Αυτή η εικόνα ραντάρ είναι βασικά οτιδήποτε πετάει στην περιοχή ευθύνης μας και θα εντοπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι ξέρουμε ποιος είναι ποιος και ποιος πετάει εκεί. 

Και μόλις έχουμε αυτήν την εικόνα ραντάρ, τη διανέμουμε στους συνεργάτες μας χρησιμοποιώντας συνδέσμους δεδομένων, αλλά και επικοινωνώντας με τους εταίρους, χρησιμοποιώντας τους ασυρμάτους που έχουμε στο αεροσκάφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια με τους συνεργάτες μας. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πλοία και να δημιουργήσουμε μια εικόνα επιφάνειας και να ανταλλάξουμε αυτή την εικόνα επιφάνειας επίσης με το έδαφος. Μόλις έχουμε αυτήν την εικόνα ραντάρ, μπορούμε επίσης να ελέγξουμε αεροσκάφη στην περιοχή ευθύνης μας. 

Οπότε, βασικά, μπορείτε να μας συγκρίνετε με έναν σταθμό ελέγχου πτήσης, δημιουργώντας μια εικόνα ραντάρ και ελέγχοντας τα αεροσκάφη που έχουμε στην περιοχή ευθύνης μας. Η στρατηγική σημασία των AWACS του ΝΑΤΟ εδώ στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας είναι ότι έχουμε μεγάλη εμβέλεια ανίχνευσης προς τα ανατολικά και είμαστε βασικά μια αερομεταφερόμενη έγκαιρη προειδοποίηση για την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας».