Υπάρχουν τουρκικές παραβιάσεις μετά τον σεισμό;



Ο φονικός σεισμός στη γείτονα, έφερε ένα ντόμινο εξελίξεων στο πεδίο, με την Τουρκία ν’ ακυρώνει τις ετήσιες επιχειρησιακές δραστηριότητές της με πρώτη την άσκηση με το αναθεωρητικό όνομα «Γαλάζια Πατρίδα».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Την ίδια στιγμή χιλιάδες Τούρκων στρατιωτικών, ακόμη και στις καρότσες φορτηγών οχημάτων οδηγούνται στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές ώστε ν’ αναπτυχθούν εκεί και να συνδράμουν είτε των σωστικών συνεργείων είτε των συνεργείων έργου που έχουν κληθεί ν’ απομακρύνουν τόνους ερειπίων.

Ακόμη και τα πολεμικά πλοία που είχαν συγκεντρωθεί στο ναύσταθμο του Ακσάζ έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρέτα ώστε από εκεί τα πληρώματά τους να ριχτούν κι αυτά στον αγώνα που ξεκινά η γείτων για την επόμενη μέρα του φονικού σεισμού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες.

Την ίδια στιγμή, στο ελληνοτουρκικό πεδίο φαίνεται πως το μακρύ δόρυ της ελληνικής διπλωματίας έχει λειτουργήσει ακριβώς όπως πρέπει, με την τουρκική κοινή γνώμη ν’ αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες πέρα από γείτονες, είναι και φίλοι του τουρκικού λαού καθώς πρώτοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Οι μετά τον σεισμό παραβιάσεις 

Ημέρες με μηδενική τουρκική δραστηριότητα στο Αρχιπέλαγος υπάρχουν πλέον πολλές: Αλλά από την 6η Φεβρουαρίου έως σήμερα, με UAV και CN-235 οι γείτονες μας έχουν και πάλι καταφέρει να «γράψουν» 104 παραβιάσεις.
Και μπορεί το βλέμμα της ελληνικής διπλωματίας να έχει στραφεί σε τρόπους περαιτέρω προσέγγισης της Άγκυρας ώστε να καταφέρει ένα βήμα περισσότερο προς την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το δικό τους καθημερινό πρόγραμμα το οποίο ναι μεν πάντα είναι στραμμένο στο πεδίο μήπως τυχόν κι έχουμε μια ξαφνική έξαρση από την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα όμως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δεκάδες ασκήσεις εθνικού και διασυμμαχικού επιπέδου.

Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκαν τρεις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε πλήρη επιφυλακή στο Αν. Αιγαίο ή όπου αλλού απαιτούν οι συνθήκες.

Αστραπή, Βροντή, Ορμή, τρεις ασκήσεις στις θαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού, του Μυρτώου και των Κυκλάδων. Φρεγάτες, υποβρύχια, Πυραυλάκατοι, πλοία Επιτήρησης, τμήματα ειδικών επιχειρήσεων με τα σκάφη τους και η αεροπορία ναυτικού, ήταν εκεί ώστε όλοι μαζί ν’ αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των στελεχών του στόλου.

Την ίδια στιγμή στο φυσικό αεροπλανοφόρο της χώρας, την Κρήτη δένει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, με τους αεροπόρους του Marine Nationale να έχουν ήδη κλείσει «ραντεβού» με τις ελληνικές «ριπές» αλλά και τα F-16.

Τα ελληνικά φτερά όμως δεν αρκούνται μόνο στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου κι αυτό φαίνεται με τις φτερούγες που έχουν απλώσει από τη Δυτική Μεσόγειο μέχρι και τον Περσικό Κόλπο.

Οι δυο εκ των τριών πολεμικών μοιρών της Ν. Αγχιάλου, η 341 & 347 βρίσκονται στο πιο απαιτητικό σχολείο αξιολόγησης του ΝΑΤΟ, το TLP στο οποίο οι Έλληνες έχουν ονομαστεί πολλές φορές «Best Warrior».

Όμως και τα «γεράκια» της 337 Μοίρας «φάντασμα» γίνονται οι πρεσβευτές της χώρας μας στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα πετούν είτε ως φίλοι είτε ως εχθροί απέναντι σε Αμερικανούς, Βρετανούς και Σαουδάραβες.