Πρεσβεία ΗΠΑ προς Αμερικανούς πολίτες: Εγκαταλείψτε αμέσως τη Ρωσία



Νέα, ισχυρή σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους πολίτες των ΗΠΑ αλλά και προς όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στη χώρα, εξαιτίας της «αυθαιρεσίας των αρχών»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου αυθαίρετης σύλληψης ή παρενόχλησης από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. «Αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου παράνομων κρατήσεων».

«Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία», είπε η πρεσβεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Η τελευταία τέτοια δημόσια προειδοποίηση ήταν τον Σεπτέμβριο, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες με ψευδείς κατηγορίες, έκαναν διακρίσεις σε Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία με κράτηση και παρενόχληση, τους αρνήθηκαν δίκαιη και διαφανή μεταχείριση και τους καταδίκασαν σε μυστικές δίκες ή χωρίς να προσκομίσουν αξιόπιστα στοιχεία», ανέφερε η πρεσβεία.

«Οι ρωσικές αρχές επιβάλλουν αυθαίρετα τους τοπικούς νόμους εναντίον θρησκευτικών λειτουργών που είναι πολίτες των ΗΠΑ και έχουν ξεκινήσει αμφισβητούμενες ποινικές έρευνες εναντίον πολιτών των ΗΠΑ που εμπλέκονται σε θρησκευτική δραστηριότητα».

Η Ρωσία άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον ενός πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών με την υποψία για κατασκοπεία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) τον Ιανουάριο.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή