Νέο Προεδρικό Διάταγμα: Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας



Προεδρικό Διάταγμα 18/2023 - ΦΕΚ 36/Α/20-2-2023

Με πρόταση του Υπουργού και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 75/1987 «Αλληλογραφία και συναφή θέματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α' 45)

1.Μετά την παρ. 3 του άρθρου 31 του π.δ. 75/1987, το οποίο κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 31 του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας (π.δ. 103/2021, Α' 255), προστίθενται παράγραφοι 4, 5 και 6 ως εξής:

«4. Ο αποχαρακτηρισμός ή ο υποβιβασμός της διαβάθμισης των εγγράφων γίνεται μόνο από την αρχή έκδοσης, η οποία υποβιβάζει τον βαθμό ασφάλειας ή τα αποχαρακτηρίζει, εφόσον κρίνει ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι που επέβαλαν την υψηλή διαβάθμισή τους.

5.Στην περίπτωση που η αρχή έκδοσης του εγγράφου δεν υφίσταται πλέον και δεν έχει υποκατασταθεί από άλλη αρχή, φορέα ή Υπηρεσία ή το έγγραφο έχει ημερομηνία έκδοσης προγενέστερη των τριάντα (30) ετών, η αρμοδιότητα αποχαρακτηρισμού ή υποβιβασμού της διαβάθμισης γίνεται από τριμελή Επιτροπή αξιωματικών που έχουν εξουσιοδότηση χειρισμού διαβαθμισμένου υλικού. Η συγκρότηση της ως άνω Επιτροπής γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου του Επιτελείου, εφόσον πρόκειται για Διευθύνσεις του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον πρόκειται για Αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες, και του οικείου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ή Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες δικαιοδοσίας του.

6.Μετά τον αποχαρακτηρισμό ή την υποβάθμιση των εγγράφων, αποφασίζεται από τριμελή Επιτροπή, που συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 4 του π.δ. 245/1997 (Α' 180), η καταστροφή ή διατήρηση αυτών, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 5, 6 και 8 του ως άνω π.δ.».

2.Μετά την παρ. 6 του άρθρου 72 του π.δ. 75/1987, το οποίο κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 75 του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας, προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Οι φάκελοι ατομικών υποθέσεων δύνανται να τηρούνται ηλεκτρονικά σε πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας, με την επιφύλαξη των κανόνων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές και οι ειδικότερες λεπτομέρειες λειτουργίας του ανωτέρω πληροφοριακού συστήματος».

3.Μετά την παρ. 3 του άρθρου 77 του π.δ. 75/1987, το οποίο κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 80 του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας, προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Σε περίπτωση που οι φάκελοι ατομικών υποθέσεων τηρούνται ηλεκτρονικά σε πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχεται από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, σε ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό, η δυνατότητα πρόσβασης και επεξεργασίας στους φακέλους του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, έστω και αν οργανικά ανήκει σε έτερες Υπηρεσίες, φορείς ή αρχές».

Άρθρο 2

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 178/2014 «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (Α' 281)

Μετά την παρ. 4 του άρθρου 64 του π.δ. 178/2014 προστίθεται παράγραφος 5 και οι παράγραφοι 5 και 6 αναριθμούνται σε 6 και 7, αντίστοιχα, ως εξής:

«5. Στις Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και στις Υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που εποπτεύονται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των οποίων τα θέματα του προσωπικού τους υπάγονται στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχεται από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, σε ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό, η δυνατότητα πρόσβασης και επεξεργασίας στους φακέλους ατομικών υποθέσεων και στα στοιχεία, τα οποία καταχωρίζονται στα ατομικά βιβλιάρια του προσωπικού τους, τα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά σε πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Άρθρο 3

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 27/1986 «Άδειες Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης» (Α' 11)

Οι παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 17 του π.δ. 27/1986 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Ο αδειούχος που δικαιούται οδοιπορικά έξοδα εφοδιάζεται από την Υπηρεσία που χορηγεί την άδεια, με σχετικό φύλλο άδειας, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς του, το είδος και τη διάρκεια της άδειας, τον ακριβή τόπο ή τόπους διάνυσης της άδειας, τον αριθμό της εγκριτικής διαταγής, τις τυχόν ημέρες πορείας καθώς και την ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της άδειας.

2.Το φύλλο άδειας θεωρείται για την αναχώρηση του ενδιαφερόμενου από την Υπηρεσία χορήγησης αυτού και παραδίδεται σε αυτόν την προηγούμενη της αναχώρησης ημέρα από τη Γραμματεία της Υπηρεσίας ή τον Αξιωματικό Υπηρεσίας. Επίσης το φύλλο άδειας μετά την επάνοδο του αδειούχου παραδίδεται στη Γραμματεία της Υπηρεσίας ή στον Αξιωματικό Υπηρεσίας για τη θεώρηση και προώθησή του στο αρμόδιο γραφείο.

4.Ο αδειούχος, στην αίτησή του για τη χορήγηση οποιουδήποτε είδους άδειας, υποχρεούται να αναγράφει τους τόπους και τις ακριβείς διευθύνσεις διάνυσης της άδειας, καθώς και αριθμούς τηλεφώνου για τυχόν αναζήτησή του σε περίπτωση ανάγκης. Αλλαγή του τόπου ή της διεύθυνσης διάνυσης της άδειας επιτρέπεται μετά από προφορική ενημέρωση της Υπηρεσίας του αδειούχου».

Άρθρο 4

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού» (Α' 94)

1.Το δεύτερο εδάφιο της περ. ιστ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 100/2003, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του π.δ. 85/2011 (Α' 207), αντικαθίσταται ως εξής:

«Στην περίπτωση αυτή οι αστυνομικοί μετατίθενται στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων και στη συνέχεια αποσπώνται στο αντίστοιχο Υπουργείο».

2.Το δεύτερο εδάφιο της περ. ι' της παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι αστυνομικοί στην περίπτωση αυτή αποσπώνται στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων και μετά την αποδέσμευσή τους από τα συγκεκριμένα καθήκοντα επιστρέφουν στις Υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά, πλην των προερχομένων από την Ε.Κ.Α.Μ., οι οποίοι τοποθετούνται σε άλλες Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης».

3.Η περ. ιβ' της παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«ιβ. Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, υγειονομικών και λοιπών αναγκών της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους».

4.Οι παρ. 9 και 10 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003, όπως η παράγραφος 10 προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 11 του π.δ. 85/2011, αντικαθίστανται και προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής:

«9. Σε περίπτωση που ο αποσπώμενος, μετά την έκδοση της διαταγής διακοπής της απόσπασής του ή τη λήξη της απόσπασής του, ασθενήσει, εισαχθεί σε νοσοκομείο, λάβει αναρρωτική άδεια ή αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας εφαρμόζεται η διαδικασία της παρ. 7 του άρθρου 23. Η περαιτέρω υγειονομική του παρακολούθηση γίνεται από την Υπηρεσία που ρυθμίζεται από το άρθρο 45 του π.δ. 584/1985 (Α' 204).

10.Για τις αποσπάσεις που διατάσσονται σύμφωνα με τις περ. β' και γ' της παρ. 2 και πραγματοποιούνται με δαπάνες δημοσίου, απαιτείται έγκριση της Διεύθυνσης Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών ή των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών, όταν αυτές διατάσσονται εντός Διευθύνσεων Αστυνομίας, και σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιθεωρητών Νοτίου ή Βορείου Ελλάδας, κατά περίπτωση, όταν αυτές διατάσσονται εντός των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

11.Οι αποσπάσεις για τη συμμετοχή αστυνομικών ως αθλητών, προπονητών, διαιτητών ή με άλλη ιδιότητα, σε αγώνες που διοργανώνονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.) καθώς και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία, αποφασίζονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, για χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην οικεία απόφαση».

5.Οι παρ. 1 και 3 του άρθρου 21 του π.δ. 100/2003 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Το αστυνομικό προσωπικό, σε κάθε υπηρεσιακή μετακίνησή του ή μετακίνησή του για εκτέλεση υπηρεσίας, η οποία πραγματοποιείται με δαπάνη του Δημοσίου ή δικαιολογεί ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση ή άλλα οδοιπορικά έξοδα, εφοδιάζεται από την Υπηρεσία του με Φύλλο Πορείας, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός και η χρονολογία της σχετικής διαταγής ή έγκρισης και ο λόγος της μετακίνησης. Επίσης, χορηγείται Φύλλο Πορείας σε κάθε υπηρεσιακή μετακίνηση σε Υπηρεσίες εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε όσες περιπτώσεις ρυθμίζεται η χορήγησή του από ειδικότερες διατάξεις».

«3. Το Φύλλο Πορείας χορηγείται στους μετακινούμενους με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων του παρόντος διατάγματος, κατά τον χρόνο που ορίζεται στη διαταγή μετακίνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η αναχώρηση των μετατιθέμενων και αποσπώμενων σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ' της παρ. 2 του άρθρου 19, για τη νέα τους θέση, πριν την παρέλευση πενθημέρου από την κοινοποίηση της σχετικής διαταγής. Όταν πρόκειται για υπόλογο διαχειριστή Χρηματικού και Υλικού, ο οποίος μετατίθεται από Υπηρεσία, επιπέδου τουλάχιστον Διεύθυνσης Αστυνομίας, όπου λειτουργεί κεντρική διαχείριση, η προθεσμία αναχώρησης παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες».

6.Η περ. δ' της παρ. 4 του άρθρου 21 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Σε κάθε περίπτωση αναγράφει στο Φύλλο Πορείας, εφόσον έχει χορηγηθεί, κάνοντας σχετική θεώρηση, την ημερομηνία της άφιξης και της αναχώρησης από τον τόπο της ασθένειας και ενημερώνει την Υπηρεσία του προορισμού του για όλες τις σχετικές μεταβολές διαβι-βάζοντας σε αυτήν και όλα τα σχετικά έγγραφα (όπως ιατρικές γνωματεύσεις, εισιτήριο - εξιτήριο νοσοκομείου). Αν ο ασθενής αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας, μπορεί να παραμείνει στον τόπο που ασθένησε ή να αναχωρήσει αμέσως για τον τόπο προορισμού του, εκτός αν ο γιατρός έχει γνωματεύσει ότι δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει».

7.H παρ. 3 του άρθρου 22 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι μετακινούμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στην Υπηρεσία άφιξης μέχρι την 08.00' ώρα της επομένης ημέρας της άφιξής τους, με την επιφύλαξη της θεώρησης του φύλλου πορείας όπου αυτό απαιτείται. Οι μετακινούμενοι εντός του αυτού τόπου οφείλουν να παρουσιαστούν αμέσως και εντός του απολύτως αναγκαίου για τη μετακίνησή τους χρόνου».

8.Οι παρ. 3, 6, 7 και 8 του άρθρου 23 του π.δ. 100/2003 αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Για τον υπολογισμό της προθεσμίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν λαμβάνονται υπόψη η ημέρα αναχώρησης και η ημέρα άφιξης στη νέα τους θέση.

6.Σε περίπτωση που ο μετατιθέμενος, πριν από τη χρονολογία έκδοσης της διαταγής μεταθέσεως, είναι ασθενής ή ελεύθερος υπηρεσίας ή ευρίσκεται στο νοσοκομείο ή τελεί σε αναρρωτική άδεια, η εγγραφοδιαγραφή και η αναχώρηση για τη νέα του θέση πραγματοποιείται μετά την άρση του κωλύματος.

7.Σε περίπτωση που ο μετατιθέμενος, μετά από τη χρονολογία έκδοσης της διαταγής μεταθέσεως ασθενήσει, εισαχθεί σε νοσοκομείο, λάβει αναρρωτική άδεια ή αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας, η εγγραφοδιαγραφή του πραγματοποιείται αυτοδικαίως την επόμενη της λήξης της προθεσμίας υλοποίησης της μετάθεσης και η αναχώρηση για τη νέα του θέση πραγματοποιείται μετά την άρση του κωλύματος.

8.Όταν ο μετατιθέμενος δεν έχει λάβει το φύλλο πορείας, όπου προβλέπεται η χορήγησή του, αυτό συναποστέλλεται με τα λοιπά ατομικά του έγγραφα στη νέα του Υπηρεσία και η περαιτέρω υγειονομική του παρακολούθηση γίνεται από την υπηρεσία που ρυθμίζεται από το άρθρο 45 του π.δ. 584/1985».

Άρθρο 5

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 336/2000 «Οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας» (Α' 280)

1. Το άρθρο 18 του π.δ. 336/2000 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 18

Συμμετοχή αθλητών σε αθλητικούς αγώνες

1. Η συμμετοχή αθλητών της Υ.Φ.Α.Α. σε αγώνες εθνικών ομάδων ή αθλητικών σωματείων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό επιτρέπεται μετά από έγκριση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί κανονισμού αδειών:

α. Αίτηση της οικείας αθλητικής ομάδας ή αθλητικού σωματείου.

β. Επιθυμία του αθλητή.

γ. Ύπαρξη σχετικής υπηρεσιακής δυνατότητας.

2.Στην αίτηση της ομάδας αναγράφεται και ο σκοπός για τον οποίο ζητείται ο αθλητής της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση αίτησης συμμετοχής σε αγώνες εξωτερικού απαιτείται και έγκριση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.

3.Οι αθλητές συμμετέχουν σε αγωνιστικές υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, κατόπιν έκδοσης σχετικής διαταγής της καθ' ύλην αρμόδιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τηρούμενων των λοιπών διαδικασιών. Το ίδιο ισχύει και για τους αστυνομικούς αθλητές της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε παγκόσμιους ή ευρωπαϊκούς αγώνες αστυνομικών.

4.Οι αθλητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αγώνες του συλλόγου ή του σωματείου που ανήκουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κάνουν χρήση των αδειών τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει υπηρεσιακή δυνατότητα.

5.Η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται ανάλογα και για τους προπονητές, διαιτητές και κριτές αστυνομικούς σε διεθνείς αγώνες».

2. Το άρθρο 19 του π.δ. 336/2000, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 19

Συγκρότηση αθλητικών αποστολών αστυνομικών Υπηρεσιών

Στις αστυνομικές υπηρεσίες δύναται να συγκροτούνται αθλητικές αποστολές για την άθληση του αστυνομικού προσωπικού κατά τον εκτός υπηρεσίας χρόνο και τη συμμετοχή του σε τοπικά πρωταθλήματα με άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς ή σωματεία, με έγκριση του προϊσταμένου της υπηρεσίας επιπέδου διεύθυνσης, στην οποία υπάγεται η υπηρεσία που συγκροτεί την αποστολή. Οι αποστολές αυτές, καθώς και οι αποστολές της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, δύνανται να μετέχουν και σε διεθνείς αγώνες στο εσωτερικό ή εξωτερικό, και μόνο μέχρι δέκα ημέρες κατ'έτος, ύστερα από έγκριση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 4 του άρθρου 18 του παρόντος».

Άρθρο 6

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 211/2005 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών» (Α' 254)

Στο τέλος του άρθρου 16 του π.δ. 211/2005 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι προσωρινές μετακινήσεις για τη συμμετοχή συνοριακών φυλάκων ή ειδικών φρουρών ως αθλητών, προπονητών, διαιτητών ή με άλλη ιδιότητα, σε αγώνες που διοργανώνονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.) καθώς και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία, αποφασίζονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, για χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην οικεία απόφαση».

Άρθρο 7

Έκτακτη μετάθεση

Κατ' εξαίρεση, η έκτακτη μετάθεση της περίπτωσης κγ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 100/2003 επιτρέπεται κατόπιν υποβολής αίτησης, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ανεξαρτήτως του χρόνου επέλευσης του θανάτου, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων της ανωτέρω περίπτωσης.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2023