Αυτές είναι οι επιπτώσεις και οι δεσμεύσεις που προξένησε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ο σεισμός



Παραδοχή Ακάρ ότι χρειάστηκε να δώσουν άδεια σε σχεδόν 11.000 στρατιώτες

Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες του σεισμού για την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που αρχικά αντέδρασαν μουδιασμένα, ίσως γιατί η φοβία του Ερντογάν για αυτές είναι δεδομένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και στην συνέχεια αναγκάστηκαν να δεσμεύσουν προσωπικό και υποδομές για την κάλυψη αναγκών που για την τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας φαντάζουν κολοσσιαίες και ως εκ τούτου αδυνατεί να τις καλύψει.

Πέρα από τα μέσα που έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας αυτό που σίγουρα αποτελεί δυσκολία είναι το γεγονός πως αναγκάστηκαν να δώσουν άδεια σε σχεδόν 11.000 στρατιώτες και προσωπικό που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον αυτοί οι αριθμοί είναι δύσκολο να κρυφτούν και έτσι ακόμα και ο ίδιος ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε σχετικά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαβάζουμε με τον τίτλο «Άδεια σε 11 χιλιάδες στρατιώτες»:

«Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η κλήση του Μαρτίου και του Απριλίου των υπόχρεων στρατιωτών που διαμένουν στη σεισμογενή ζώνη ή είναι εγγεγραμμένοι στον πληθυσμό των επαρχιών της σεισμικής ζώνης αναβλήθηκε για τον Μάιο, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Αναβάλαμε την αποστολή της προβλεπόμενης ιδιότητας στρατιώτη μέχρι την κλήση στις 4 Μαΐου 2023. Επίσης δώσαμε άδεια σε 10 χιλιάδες 900 ιδιώτες, υπαξιωματικούς και προσωπικό που κατοικούν στις σεισμόπληκτες περιοχές ή τις οικογένειές τους που κατοικούν εκεί».

Προκειμένου να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς έχουν διατεθεί επί της ουσίας τα περισσότερα αν όχι όλα τα μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία και πάλι δεν είναι αρκετά καθώς όπως τόνισε ο ίδιος ο Ακάρ βοήθεια με παροχή αεροπλάνων υπήρξε και από το εξωτερικό: «Με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που ανατέθηκαν από τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, την Ολλανδία, την Αγγλία, Κατάρ και Νορβηγία, 65 αεροσκάφη, 66 ελικόπτερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.602 εξόδοι. Αυτός είναι ένας μεγάλος και σοβαρός αριθμός. Παραδόθηκε βοήθεια σε 152 χωριά σε 32 περιοχές με αυτές τις πτήσεις»

Σε προηγούμενο άρθρο το Πενταπόσταγμα επισημαίνει επίσης την μετατροπή της 10ης Αεροπορικής βάσης Εναέριου ανεφοδιασμού που εδρεύει στο Ιντσιρλίκ των Αδάνων, σε κέντρο υποδοχής και παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης προς τους σεισμοπαθείς.

Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση φιλοξενεί τα 7 KC-135 Stratotanker της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία αποτελούν σημαντικότατο πολλαπλασιαστή ισχύος.

Το πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας επίσης έχει εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια με τον Ακάρ να τονίζει ότι τα μεγαλύτερα αποβατικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, TCG SANCAKTAR και TCG BAYRAKTAR, παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε επίπεδο Role-2 ως νοσοκομείο: «Μέχρι στιγμής, παραλήφθηκαν περίπου 3.400 τραυματίες. Τους δόθηκε η απαραίτητη ιατρική παρέμβαση».