Οι οικονομικοί στόχοι του νατοϊκού προγράμματος νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας, που συμμετέχει και η ΕλλάδαΜιλώντας στο διεθνές συνέδριο «IQPC International Military Helicopter» (Λονδίνο, 21-23 Φεβρουαρίου 2023), ο Διευθυντής του Νατοϊκού προγράμματος νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας (NGRC : Next Generation Rotorcraft Capability), Cyril Heckel, έδωσε στη δημοσιότητα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα επιθυμητά κόστη των νέων ελικοπτέρων.

 Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα NGRC συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο Καναδάς έχει εκφράσει την πρόθεση του να ενταχθεί στο πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Cyril Heckel το επιθυμητό κόστος αγοράς ανά ελικόπτερο είναι € 35 εκατομμύρια (κόστος Fly-Away, δηλαδή το κόστος του ελικοπτέρου χωρίς την υποστήριξη) και το επιθυμητό κόστος ανά ώρα πτήσης είναι μεταξύ των € 5.000 και των € 10.000. Επίσης είπε ότι τα παραπάνω κόστη θα πρέπει να συνοδεύονται από διαθεσιμότητα στόλου σε ποσοστό 75% και με την ελάχιστη δυνατή διαφοροποίηση των διαφόρων εκδόσεων του ελικοπτέρου, έτσι ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος του προγράμματος (δηλαδή της ανάπτυξης του ελικοπτέρου, της αγοράς και της υποστήριξης του).

Τέλος, ο Cyril Heckel αναφέρθηκε στη φάση αντίληψης του προγράμματος, η οποία ξεκίνησε το 2022, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και είναι προϋπολογισμού € 26,7 εκατομμυρίων. Στη φάση αντίληψης τα κράτη θα καταγράψουν το πώς θα ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές τους ανάγκες, με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία, και θα αξιολογήσουν διάφορε λύσεις όπως η υβριδική κίνηση και η ανοιχτή αρχιτεκτονική. 

Το πρόγραμμα NGRC έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα κοινό ελικόπτερο (νέα σχεδίαση) σε διάφορες εκδόσεις και διαθέσιμο την περίοδο 2035-2040. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αντίληψης θα ακολουθήσει η φάση κατά την οποία θα αποφασιστούν οι τελικές ικανότητες και δυνατότητες που θα έχει το νέο ελικόπτερο για να ακολουθήσει η ανάπτυξη του.