Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο Ζελένσκι συγκεντρώνει ένα εκατ. στρατιώτες για να επιτεθεί στην Κριμαία



Ο Ζελένσκι είπε ότι σκοπεύει να αυξήσει τον στρατό σε ένα εκατομμύριο άτομα προκειμένου να επιτεθεί στην Κριμαία. Η Δύση πιέζει επίσης το Κίεβο σε τουλάχιστον κάποια επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας αεράμυνας, συνταγματάρχης Γιούρι Κνούτοφ, πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Ζελένσκι δεν πρέπει να αγνοούνται: «ο εχθρός προετοιμάζει πραγματικά τον στρατό για μια επίθεση που, σύμφωνα με τα λόγια του, μπορεί να μοιάζει με εισβολή Τατάρο-Μογγολών», μεταδίδει η ρωσική ιστοσελίδα mk.ru.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί, συνεχίζει η mk.ru, σημειώνουν τις σοβαρές προθέσεις του Κιέβου να εκδικηθεί για τη ρωσική εισβολή και στόχος της Ουκρανίας φαίνεται να είναι η Κριμαία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε το Κίεβο ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει την Κριμαία θα γίνει κόκκινη γραμμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια ευρύτερη αντίδραση από τη Ρωσία».

Όπως είπε στο «MK» ο διευθυντής του μουσείου αεράμυνας, συνταγματάρχης Γιούρι Κνούτοφ, η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο.

«Το καθεστώς του Κιέβου έχει από καιρό ανακοινώσει μια επίθεση μέχρι την άνοιξη», είπε.

«Είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο.

»Αλλά, πιθανότατα, θα συμβεί στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

»Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές προετοιμασίες για αυτήν την επίθεση: [ουκρανικό] στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στις χώρες του ΝΑΤΟ (30-40 χιλιάδες άτομα), επιστράτευση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

»Το καθήκον του κράτους-μαριονέτα είναι να φτάσει τον στρατό σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

»Κινητοποιούνται λοιπόν όλοι: άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ανάπηροι, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως τροφή των κανονιών.

»Την ίδια στιγμή, το Κίεβο απαιτεί όλο και περισσότερα πυρομαχικά και επιθετικό στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Δύση.

»Τώρα, παρεμπιπτόντως, βλέπουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών σε ορισμένες περιοχές.

»Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη οβίδων, αλλά φαίνεται περισσότερο ότι συσσωρεύονται πυρομαχικά για την ώρα της ανοιξιάτικης επίθεσης».

Ο Γιούρι Κνούτοφ δεν απέκλεισε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου θα μπορούσε να κάνει μια απόπειρα επίθεσης στην Κριμαία.

«Τα χτυπήματα πιθανότατα θα επικεντρωθούν στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ζαπορόζιε με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουν στη Μελιτόπολη και στο Μπερντιάνσκ, να κόψουν τις δυνάμεις μας στη μέση, να κόψουν τον δρόμο που τροφοδοτεί την Κριμαία από ξηρά κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας και να δημιουργήσουν έτσι προϋποθέσεις για την περαιτέρω προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων.

»Τα σχέδια είναι σοβαρά. Και ο εχθρός τους προετοιμάζει σοβαρά.

»Η πιθανότητα επιθετικών ενεργειών είναι αρκετά υψηλή.

»Το καταλαβαίνουμε αυτό και δημιουργούμε επίσης μια γραμμή άμυνας, προετοιμάζοντας στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν ενεργά την επερχόμενη επίθεση…».

Σύμφωνα με τον Γιούρι Κνούτοφ, ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να ανακόψει την επίθεση, όπως έκανε και πριν.

«Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να αποτρέψουμε απλώς την επίθεση και να την διακόψουμε με τις ενεργές μας ενέργειες, καθώς και με τη χρήση αεροπορίας και πυροβολικού.

»Υπήρχαν προσπάθειες από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση του Ζαπορίζιε και πριν από αυτό.

»Εντοπίσαμε έγκαιρα συγκεντρώσεις στρατευμάτων, χτυπήσαμε τις αναδυόμενες “γροθιές”, οι οποίες υποτίθεται ότι έσπασαν τις άμυνές μας.

»Ανάγκασαν επιτυχώς τον εχθρό να διαλυθεί και έτσι απέτρεψαν τις επιθετικές επιχειρήσεις.

»Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί αυτή η τακτική. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να εγκαταλείψει την επίθεση, επειδή η απόφαση ελήφθη στην Ουάσιγκτον και υποστηρίχθηκε στις Βρυξέλλες.

»Επομένως, ο Ζελένσκι θα πρέπει να εκπληρώσει τα σχέδια που του έγραψαν οι δυτικοί χορηγοί του.

»Η πιθανότητα εχθροπραξιών την άνοιξη και το πρώτο μισό του καλοκαιριού είναι ξεκάθαρα ορατή».

Σύμφωνα με τον Κνούτοφ, ο ρωσικός στρατός προφανώς θα συνεχίσει να φθείρει τον εχθρό στο πεδίο της μάχης.

«Ο εχθρός μπορεί να συγκεντρώσει έναν τέτοιο στρατό [ενός εκατομμυρίου] για να επαναλάβει τις τακτικές παρενόχλησης.

»Όπως σε ταινίες για τις επιδρομές της εισβολής των Τατάρο-Μογγολών, όταν το ένα κύμα μετά το άλλο έρχεται στο πεδίο της μάχης και εξουθενώνει τους υπερασπιστές.

»Δεν αποκλείεται να στοιχηματιστεί σε τέτοια εξάντληση.

»Επομένως, πρέπει να προετοιμάσουμε την αεροπορία για βομβαρδιστικά πλήγματα, πυροβολικό και αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα σε μεγάλους αριθμούς.

»Αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να υπάρχουν ναρκοπέδια και σοβαρές οχυρώσεις.

»Οι δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου, όσο περίεργες κι αν φαίνονται, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

»Είναι απαραίτητο να χτίσουμε αμυντικά σχέδια για να φθείρουμε τον εχθρό, να τον αφαιμάξουμε, και μετά να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση. Έχουμε όλους τους πόρους για αυτό».