“Κυνηγώντας” υποβρύχια: Η φρεγάτα Bretagne εκτόξευσε επιτυχώς μια τορπίλη MU-90- Η ισχύς της και στο Ελληνικό ΠΝ



Αλλάζουν όλα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από τους εξοπλισμούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Με το στρατηγικό  σχέδιο «Mercator», το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό τοποθετεί την επιχειρησιακή προετοιμασία των μονάδων του στις προτεραιότητές του. Αυτό περιλαμβάνει εκτόξευση – περιστασιακά – των λεγόμενων «σύνθετων» πυρομαχικών, όπως εξήγησε ο ναύαρχος Vandier, ο αρχηγός του επιτελείου του (CEMM) κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

Το Γαλλικό Ναυτικό έχει ανακοινώσει τακτικά τη βολή τέτοιων πυρομαχικών, κατά τη διάρκεια εθνικών ή πολυεθνικών ασκήσεων, όπως η εκτόξευση ενός πυραύλου Aster 30 με κεφαλή από τη φρεγάτα αεράμυνας Forbin (FDA) κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Formidable Shield 21 ”, τον Μάιο του 2021, ανοιχτά της Σκωτίας.

Τούτου λεχθέντος, το Γενικό Επιτελείο (EMA) θα ξεκινήσει σύντομα την κοινή άσκηση προετοιμασίας υψηλής έντασης «Orion», σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συσσώρευσής της ενόψει της συμμετοχής της στην άσκηση Orion, η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (FREMM) Bretagne κυνήγησε το υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης (SNA) Casabianca, το οποίο έπαιξε το ρόλο ενός  εχθρού που επιχειρούσε στα νερά του Βισκαϊκού Κόλπου.

Υπενθυμίζουμε ότι, τα FREMM είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ότι αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, χάρη στο σύστημα CAPTAS 4 (που αποτελείται από ρυμουλκούμενο σόναρ με μεταβλητό τύπο βύθισης UMS-4249 και συρόμενη πολυλειτουργική γραμμική κεραία), στο κύτος του βυθομέτρου UMS4410 και το ελικόπτερο NH-90 NFH τους, εξοπλισμένο με βυθόμετρο FLASH και ψηφιακή ηχοσημαδούρα.

Η  άσκηση τορπίλης, απέδειξε την ικανότητα του πληρώματος να διεξάγει αυτή την επιχείρηση στο πλαίσιο φιλόδοξης εκπαίδευσης με τις υποβρύχιες δυνάμεις.

 Η αεροεκτοξευόμενη τορπίλη MU-90, που προορίζεται για πλοία επιφανείας έχει μέγεθος 2850 mm και διάμετρο 323,7 mm. Ζυγίζοντας περίπου 300 κιλά, έχει αυτονομία μεταξύ 12 και 23 km ανάλογα με την ταχύτητά της, η οποία μπορεί να φτάσει τους 50 κόμβους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, η MU-90 στην έκδοση άσκησης ανακτήθηκε στη συνέχεια από το Μητροπολιτικό Κτήριο Υποστήριξης και Βοήθειας (BSAM) Garonne. 

Και αυτό, για να μπορέσει να αναλύσει όλα τα δεδομένα που έχουν καταγράψει οι αισθητήρες του κατά τη διάρκεια αυτής της ακολουθίας. Αυτά θα τα εκμεταλλευτούν τα επιτελεία της Ναυτικής Δύναμης Δράσης (ALFAN), και η μοίρα των υποβρυχίων πυρηνικής επίθεσης καθώς και οι βιομήχανοι.

Τρομερά όπλα! Συμφωνία Ελλάδος και Γάλλων
Αυτή η άσκηση επιβεβαιώνει ότι, όλα αλλάζουν σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο από τους εξοπλισμούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, έχουμε και δύο συμβάσεις για την προμήθεια τορπιλών MU90 και συστημάτων Canto.

Η Naval Group ανέφερε σε ανακοίνωση της τον περασμένο Μάιο,  αναλυτικά την πρότασή της για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι εκτός από την ενίσχυση των ισχυρών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η γαλλική προσφορά καλύπτει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του ελληνικού στόλου με ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τις Φρεγάτες FDI HN.

Η ίδια εταιρεία εκτιμά ότι οι Φρεγάτες FDI HN, θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Aster 30 B1 και Exocet MM40 Block 3C, μεταξύ άλλων όπλων, γι' αυτό και η MBDA συμμετέχει στο έργο, το οποίο θα είναι «πλήρως διαλειτουργικό με τον ευρωπαϊκό και το ΝΑΤΟϊκό στόλο».

Οι Γάλλοι τονίζουν ότι, η FDI HN θα έχει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς του πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό, με μεταφορά και ειδικών δυνάμεων.

Η προστασία του αέρα και του εδάφους παρέχεται από υπερσύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Sea Fire, «του πρώτου πλήρως ψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ», ανέφερε  ανακοίνωση της Naval Group για την Ελλάδα.

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανατρέψει τη ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, προικισμένη με έναν υπερσύγχρονο στόλο ( που είχε να δει από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο).

Η χώρα μας θα έχει έτσι ταχύτατα έναν εκσυγχρονισμένο στόλο, σε συνδυασμό με την αγορά Κορβετών, σε αντιδιαστολή των ικανών αλλά γηρασμένων σημερινών πολεμικών μας πλοίων, που θα αναβαθμιστούν και αυτά, δίνοντας μια τεράστια πνοή 10-12 μονάδων επιφανείας που θα ελέγχουν Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.