Το παρασκήνιο για τα F-35: Το τελικό «go» δίνουν οι Αμερικανοί για την την Ελλάδα – Η «φωλιά» των stealth οι υποδομές και η ασφάλεια



Την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας για τα έργα υποδομών και ασφάλειας αλλά και την τελική επιλογή της Βάσης η οποία θα φιλοξενήσει τα «αόρατα» μαχητικά F-35 περιμένουν οι Αμερικανοί προκειμένου να στείλουν την έγγραφη απάντηση τους  μέσω LOA(Letter of Acceptance and Availability) στο Ελληνικό αίτημα για πώληση 20 συν 20 αεροσκαφών 5ηςγενιάς.

Κώστας Σαρικάς

Την ώρα που  η πρώτη και πιο κρίσιμη υπογραφή, αυτή του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου Ρόμπερτ Μενέντεζ με την οποία ανάβει το «πράσινο φως» για το μεγάλο deal είναι γεγονός.

«Υπέγραψα το αίτημα για F-35 στην Ελλάδα» αποκάλυψε ο ισχυρός άνδρας της Γερουσίας και πλέον απομένει η τυπική συμφωνία  του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου Τζιμ Ρις και των αντίστοιχων αξιωματούχων της Βουλής των Αντιπροσώπων προέδρου και αντιπροέδρου Μάικλ Μακκόλ και Γκρέγκορι Μικς. Καθώς κανένας έως τώρα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις και με δεδομένη την πρόθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης να βάλει την Ελλάδα στο «club» των κρατών που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους το «αόρατο» μαχητικό είναι πλέον θέμα ημερών οι δύο κορυφαίοι θεσμοί των ΗΠΑ να δώσουν το τελικό «go» για την «πτήση» των F-35 στην Ελλάδα.

Όμως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να δρομολογηθεί η Αμερικανική απάντηση στο Ελληνικό αίτημα αποτελεί η επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ από την Αθήνα σε μια σειρά από ερωτήματα με κυριότερα την τελική επιλογή της Αεροπορικής Βάσης η οποία θα φιλοξενήσει τα F-35 αλλά και ποιός θα αναλάβει τα έργα υποδομής και ασφάλειας. 

Αν αυτά θα περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία μέσω των προγραμμάτων ασφάλειας, εφοδιασμού και πληροφοριών SSI(Security of Supply and Information) και θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία ή θα τα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία εργασιών καθώς αφορά ένα διαβαθμισμένο μαχητικό με τις προϋποθέσεις που βάζουν οι Αμερικανοί να ακολουθούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ειδικά στα ζητήματα ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.

Με την κατασκευάστρια εταιρεία να γνωρίζει άριστα τη διαδικασία και να έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με Ελληνικές εταιρείες στην υλοποίηση όλων των εργασιών. Το κόστος για τις υποδομές που περιλαμβάνουν και την ασφάλεια-κυβερνοασφάλεια αγγίζει τα 200 εκ ευρώ ενώ αν προστεθούν οι συμπαραγωγές και η εκπαίδευση υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 600 εκ ευρώ.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Newpost μεγάλο φαβορί για τη  Βάση-«φωλιά» των F-35 αποτελεί η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα αν και η τελική απόφαση ακόμη παραμένει ανοιχτή. Σε ότι αφορά το ζήτημα των έργων υποδομής και ασφάλειας επίσης παραμένει ανοιχτό αν και όσοι γνωρίζουν την πολυπλοκότητα των εργασιών και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να εκτελεστούν χωρίς τη συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρείας η οποία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Και μάλιστα τονίζουν ότι ο κίνδυνος καθυστέρησης ή ακόμα και «εκτροχιασμού»  του προγράμματος ύψους περίπου 3,5 δις είναι υπαρκτός την ώρα που οι Αμερικανοί επιθυμούν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας με το «αόρατο» μαχητικό 5ης γενιάς.