Στρατός Ξηράς: Προτάσεις αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard και των πυροβόλων M-109



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση της γαλλικής SAFRAN, σχετικά με τις δυνατότητές της για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard και των πυροβόλων Μ109. 

Η ανακοίνωσε δεν δίνει λεπτομέρειες για την έκταση των αναβαθμίσεων που προτείνει η SAFRAN ή αν η πρόταση αναβάθμισης αφορά στα Leopard-1A5 ή/και στα Leopard-2. Σε κάθε περίπτωση η SAFRAN έχει στο χαρτοφυλάκιο της και προσφέρει σειρά λύσεων, όπως ηλεκτρονικά συστήματα, σκοπευτικά και ηλεκτροπτικά συστήματα, για άρματα μάχης, και συστήματα πλοήγησης και στοχοποίησης, για τα πυροβόλα.

Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard-1/2 και των πυροβόλων M-109 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιριών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε παρουσιάσεις, στο ΓΕΣ, σχετικά με τις προτάσεις τους (έχουμε κάνει σχετικές δημοσιεύσεις). Η ΕΛΒΟ έχει παρουσιάσει πρόταση αναβάθμισης των Leopard-1A5 με συστήματα από την ισπανική Indra Defense (αναβάθμιση ηλεκτρονικών συστημάτων, με επίκεντρο τα σκοπευτικά, γενική επισκευή και ανακατασκευή των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μερών και αλλαγή των υδραυλικών συστημάτων ανύψωσης πυροβόλου και περιστροφής του πύργου με ηλεκτρικά συστήματα).

Πρόταση για την αναβάθμισης των Leopard-1A5 έχει παρουσιάσει και η βελγική John Cockerill. Η πρόταση της John Cockerill αφορά στην αλλαγή του πύργου μάχης των Leopard-1A5 με τον πύργο Cockerill-3105, ο οποίος ενσωματώνει πυροβόλο των 105 χιλιοστών και είναι ελαφρύτερος κατά πέντε (5) τόνους. 

Εκτός του κύριου πυροβόλου, ο πύργος ενσωματώνει συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, ενώ μπορεί να ενσωματώσει και έστορα για πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών καθώς και αντιαρματικό εκτοξευτή.

Παρουσιάσεις έχουν γίνει και για την αναβάθμιση των M-109 από την ισραηλινή Astronautics, την βρετανική BAE Systems και την ιταλική Leonardo. H Astronautics έχει προτείνει το σύστημα αυτοματοποιημένης τάξης και κατεύθυνσης NAPOS (Navigation and Pointing System), το οποίο έχει αξιολογηθεί από τον ΕΣ. Η BAE Systems, η οποία κατασκευάζει πλέον τα M-109, έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα και προσφέρει σειρά λύσεων αναβάθμισης. Τέλος, η Leonardo προτείνει την αναβάθμιση των M-109 με βάση τη συλλογή αναβάθμισης των ιταλικών M-109L.