Ρωσία: Μη επανδρωμένα άρματα μάχης οι «κυνηγοί των Leopard»«Κυνηγούς για Leopard», ετοιμάζει η Ρωσία, αναπτύσσοντας στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, άρματα μάχης-ρομπότ με την ονομασία Marker σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Ρώσου αντιπροέδρου Νμίτρι Ρογκόζιν, υπεύθυνου και για την κατασκευή του πυραύλου Satan-2 όταν διηύθυνε τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Τα μη επανδρωμένα συστήματα Marker είναι οπλισμένα με πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τον χειρισμό drones, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές τους.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής μεταφόρτωσης εικόνων στόχων και της ενσωμάτωσης ισχυρών αντιαρματικών όπλων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

«Τα τέσσερα πρώτα Marker έφτασαν στην περιοχή σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο Ρογκόζιν, δημοσιεύοντας πλάνα από τα άρματα.

Ο 59χρονος, νυν επικεφαλής ομάδας στρατιωτικών συμβούλων και του κέντρου έρευνας και τεχνολογίας Royal Wolves που «βάφτισε» τα Marker «κυνηγούς των Leoprad», έχει ορκιστεί εκδίκηση μετά τον τραυματισμό του από ουκρανικό πλήγμα ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του στο Ντονέτσκ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πάντως παραμένει ασαφές το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα Marker στη μάχη ή αν θα μπορούν να επιχειρούν σε απόσταση μεγαλύτερη των μερικών μιλίων από τον χειριστή τους.

Αυτήν την στιγμή τα Marker χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη του κοσμοδρομίου Vostochny στην Άπω Ανατολή της χώρας, και είναι εξοπλισμένα με επιθετικά μίνι-drones.

Η είδηση ​​ότι τα ρομποτικά τανκς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία ήρθε την ώρα που ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία απειλείται από γερμανικά τανκς «και πάλι» όπως και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει στην επιθετικότητα από τη Δύση.