Ελληνικός Στρατός: Παρουσίαση του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος VBCI ΙΙ από τη Nexter



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος VBCI ΙΙ (8 x 8), από τη γαλλική Nexter. 

Πιθανότατα η ενημέρωση αφορούσε στην έκδοση «Φιλοκτήτης» του οχήματος, για την οποία η Nexter και τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) για ένα νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ). Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ο «Φιλοκτήτης» παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση «DEFEA» και είναι όχημα VBCI II με πύργο μάχης T40 (τον Ιούλιο του 2021 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και στατική επίδειξη του οχήματος στο στρατόπεδο «Επχου Γεώργιου Μελίδη»). 

To VBCI II έχει βάρος μάχης 32 τόνους, ενσωματώνει κινητήρα μέγιστης ισχύος 600 ίππων και μπορεί να μεταφέρει φορτίου μέγιστου βάρους 13 τόνων. Ο πύργος T40 ενσωματώνει πυροβόλο των 40 χιλιοστών και εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP της MBDA (το συγκεκριμένο πυροβόλο εξοπλίζει και τα οχήματα Jaguar του Γαλλικού Στρατού). Επίσης, ο πύργος ενσωματώνει και τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.