Ενημέρωση ΗΠΑ για διαθεσιμότητα 300 M2Α2 Bradley ως EDA



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενημέρωση περί διαθεσιμότητας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, εστάλη σήμερα από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, υπάρχει διαθεσιμότητα για 300 αποσυρμένων ΤΟΜΑ που μπορούν να διατεθούν στην υφισταμένη κατάσταση (“as is – where is”) και να παραχωρηθούν ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).

Η αμερικανική πλευρά καλεί το ΓΕΣ να αποστείλει επιτροπή αξιωματικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιθεωρήσει και να επιλέξει οχήματα στον χώρο που διατηρούνται. Βάσει της τυπικής διαδικασίας που εφαρμόζεται και είναι αρκετά χρονοβόρα στις περιπτώσεις παραχωρήσεως EDA, η ενδιαφερόμενη πλευρά αποστέλει σχετική Επιστολή Αιτήσεως (LoR) που πρέπει να εγκριθεί με την αποστολή Επιστολής Αποδοχής (LoA).

Η εξέλιξη, μπορεί να θεωρηθεί ως ανταπόκριση στις σχετικές επαφές και συζητήσεις που πραγματοποίησε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την διάρκεια της επίσημης επισκέψεώς του στις ΗΠΑ το διάστημα 11-17 Ιουλίου 2022. Σε αυτήν, είχε στοχευμένες συναντήσεις με τα αρμόδια πρόσωπα, εν προκειμένω την Υφυπουργό Εξωτερικών Jessica Lewis αρμόδια για Πολιτικές – Στρατιωτικές Υποθέσεις και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Άμυνας Ασφαλείας Συνεργασίας (DSCA) James Hursch. Στην συνάντηση με τον τελευταίο, όπως ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, “ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής προτεραιότητας για την χώρα μας, καθώς και στην ανάγκη χρήσης του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων υποστήριξης και χρηματοδότησής της υλοποίησής τους (FMS, EDA, FMF)“.

Στις επαφές αυτές, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφραστεί με πολύ θετικά σχόλια στην συμβολή της Ελλάδας στην υπόθεση της στρατιωτικής συνδρομής της μαχόμενης Ουκρανίας, η οποία τονίσθηκε περισσότερο από την στιγμή που κατέστη εφικτή η παραχώρηση και των 40 τεθωρακισμένων BMP-1. Η συμβολή αυτή αξιολογείται ως ιδιαιτέρας πολιτικής βαρύτητος από την αμερικανική πλευρά, που λόγω της στενότερης αμυντικής συνεργασίας, “ακούει” πιο προσεκτικά την Αθήνα.