Η Πολωνία στέλνει στην Ουκρανία 4 σοβιετικά MiG-29 – Θέλουμε F-16 λέει το ΚίεβοΗ Πολωνία θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (16/3) ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Αυτή θα είναι η πρώτη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

«Κυριολεκτικά εντός των επόμενων ημερών θα παραδώσουμε τέσσερα αεροσκάφη στην Ουκρανία σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Τα υπόλοιπα ετοιμάζονται, συντηρούνται», είπε ο Πολωνός πρόεδρος.

Η Ουκρανία διαθέτει ήδη τα δικά της MiG-29, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι σε θέση να τα πετάξουν χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση, δήλωσε ο Ντούντα.

Η απόφαση της Πολωνίας «δεν αλλάζει τίποτα» όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει δημοσίως με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Βαρσοβίας, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ίγκνατ, είπε:

«Τα MiG δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, χρειαζόμαστε F-16. Όμως τα MiG θα ενισχύσουν τις δυνατότητές μας».

Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν, όμως το Κρεμλίνο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση και τα «δεινά» του άμαχου πληθυσμού, χωρίς να αλλάζουν τους «στρατιωτικούς στόχους» της Μόσχας στην Ουκρανία.