Arrow 3: Οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» για την πώληση του ισραηλινού συστήματος στην Γερμανία



Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση του ισραηλινού αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Arrow 3 στη Γερμανία, όπως μεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έλαβε την έγκριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία θέλει να ενισχύσει την αεράμυνα της έναντι της ρωσικής απειλής και πιο συγκεκριμένα των ρωσικών πυραύλων όπως τα Iskander-M και Iskander-K που χρησιμοποιούνται ευρέως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η Γερμανία σχεδίαζε εδώ και μήνες να επενδύσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τις δυνατότητές της αεράμυνας με μια νέα πολυεπίπεδη αντιπυραυλική ασπίδα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών IRIS-T, των ισραηλινών Arrow 3 και του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

To Arrow 3 είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση και την καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μεγαλύτερο βεληνεκές αναχαίτισης και μεγαλύτερη ακρίβεια από τον προκάτοχό του, το Arrow 2. Είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως αυτούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από το Ιράν.

Το σύστημα αποτελείται από πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ραντάρ για την ανίχνευση εισερχόμενων βλημάτων, ενός συστήματος ελέγχου πυρός για την καθοδήγηση του πυραύλου αναχαίτισης στον στόχο του και του ίδιου του πυραύλου αναχαίτισης.

Το σύστημα Arrow 3 έχει υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές και έχει κηρυχθεί επιχειρησιακό από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Θεωρείται βασικό συστατικό του πολυεπίπεδου συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, David’s Sling και Patriot.